Zadnji drveni most na Orljavi odlazi u povijest

Žigerovci - most
(FOTO: Domagoj Katić)

23.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10534

Radovi na mostu između Boričevaca i Žigerovaca u općini Brestovac su započeli. Investitor za novi, 700.000 kuna vrijedan most je Općina, a izvođač je Presoflex gradnja. Posljednji drveni most na Orljavi stanovnicima Žigerovaca i Boričevaca zadavao je puno problema prilikom većih oborina, a prelazak mosta je bio sličan igri ruskog ruleta, o čemu smo već pisali.

- Radovi su u punom jeku, iskoristili smo lijepo vrijeme. Krajnji rok izgradnje je kraj godine, ali ako nas i dalje posluži vrijeme bit će gotovi već idućeg mjeseca. Najvažnije je da se postave upornjaci i temelji prije oborina, kasnije je armaturu i betonsku konstrukciju lakše postaviti. Most je u cijelosti naša investicija jer je riječ o nerazvrstanim putovima. U gradnju smo krenuli jer želimo omogućiti i stanovnicima Žigerovaca omogućiti bolju povezanost, ali i zbog brojnih poljoprivrednika iz Boričevaca koji imaju posjede s druge strane Orljave - priča Zdravko Mandić, načelnik Općine Brestovac.

To nisu jedine investicije na ovom području. U Brestovcu se izvode radovi na vodoopskrbnoj mreži od Jaguplija do Skenderovaca, magistralnom vodu od Pasikovaca do Sloboštine, nastavljaju se radovi na kanalizacijskoj mreži i u samom Brestovcu. Kreće se i s geodetskom izmjerom dijela općine.


- S državnom geodetskom upravom krećemo u izmjeru katastarskih općina Jaguplije i Skenderovci. Projekt ćemo financirati u omjeru 40:60 posto. Kroz iduće dvije-tri godine ćemo uskladiti katastarske i zemljišne knjige sa stvarnim stanjem. Od toga će imati koristi svi zemljoposjednici, jer se još uvijek koriste podaci stari stotinjak godina pa razmišljamo da i s njima dogovorimo da plate dio troškova. Prije osam godina je napravljena izmjera u Završju, Nurkovcu, Brestovcu i Dolcu. Problem je jer imamo čak 20 katastarskih općina. To je velika površina, krećemo prvo s istočnim i središnjim dijelom općine koji je najnaseljeniji, nakon toga krećemo u izmjeru zapadnih dijelova - pojašnjava Mandić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI