Color emajl će iskoristiti poticaje i zaposliti preko 50 novih radnika

Proizvodnja u Color emajlu - ilustrativna fotografija
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

04.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 19046

Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore organizirao je jučer prezentaciju Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Proveo ju je voditelj Službe za provedbu mjere za poticanje ulaganja u Ministarstvu gospodarstva RH Tomislav Pokaz. U prostorijama HGK okupili su se i najveći i najmanji poduzetnici s požeškog područja zainteresirani za poticanje zapošljavanja, stručnih usavršavanja i novih investicija.

- Mi to pratimo i inače, ali želimo čuti što imaju reći o tome u Ministarstvu gospodarstva. Poticajne mjere nam mogu omogućiti da brže prođemo investicijski ciklus. Proizvodnju apsolutno planiramo širiti. Imamo ozbiljne investicijske zahvate u proizvodnji dimovodnih cijevi i kamina. Ako se uključimo u poticajne mjere, ljudi bi prije mogli dobiti posao. Planiramo povećanje broja zaposlenih sigurno 20 posto u odnosu na trenutnih oko 370 radnika - izjavio nam je Žarko Timarac, financijski direktor Color emajla.

- Imam obiteljski biznis, radimo brat i ja. Želio bih biti upoznat s promjenama zakona. Proizvodimo protektirane gume za kamione i autobuse. Potražnja postoji, ali je problem naplata. Uvijek je problem taj dio. Kada bilo što prodamo vani, čak i neki sanirani otpad, naplatimo se u roku 30 dana. Na domaćem tržištu znali smo se naplatiti tek za godinu dana ili čak nikada. Općenito ako nekoga želite zaposliti, morate imati i povećanu potražnju koja će stvoriti potrebu koju nećete moći sami odraditi. Svaka mjera koja će olakšavati poslovanje nama, poduzetnicima je dobrodošla - kaže Marko Vidović, direktor tvrtke Alfa-protekt.


Zakon o poticanju investicija i investicijskog okruženja postoji u raznim oblicima od 2000. godine. Zadnja prošlogodišnja verzija zakona je usklađena s europskim smjernicama i pravnim stečevinama, no njegovi zahtjevi su prosječnom poduzetniku često nedostižni. Od velikih gospodarskih subjekata u Požeštini jedino se Plamen prijavio za korištenje poticajnih mjera.


- To je sustav koji je živ i mi ga stalno unapređujemo. Novost su poticaji za mikropoduzetnike i obrtnike u sustavu poreza na dobit, koji već s investicijama od 50.000 eura i otvaranjem tri nova radna mjesta mogu ostvariti oslobođenje od poreza na dobit u iznosu od 50 posto. Ostali poticaji su dostupni bez obzira na veličinu poduzeća. Minimalni prag je 150.000 eura i petero novih zaposlenika. Konkretno od velikih subjekata za koje smo nadležni iz Požeško-slavonske županije imamo zasad samo jednu prijavu. Očekujemo i druge. Ministarstvo poduzetništva i obrta je nadležno za mala i srednja poduzeća, vjerujem da ima puno više takvih prijava - rekao nam je Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI