Turisti u Požegu dolaze, ali se ne zadržavaju

19.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 10514

Požega u slavonskim okvirima po broju dolaska turista i noćenja kotira relativno dobro, ali nedovoljno da bismo se mogli nazvati bilo kakvim turističkim središtem ili posebno zanimljivom destinacijom. Tijekom prva tri mjeseca ove godine, naš grad je posjetilo 1.364 turista, koji su ostvarili ukupno 2.252 noćenja, što znači da se većina turista ne zadržava duže od jednog dana.

Peti u dolascima, šesti u noćenjima

U usporedbi s drugim gradovima pet slavonskih županija, ubrajajući pritom i šestu nama blisku Bjelovarsko-bilogorsku, grad Požega je po dolasku turista na petom, a po broju ostvarenih noćenja na šestom mjestu. Osim Požege, značajnije brojke u cijeloj županiji ostvaruje još samo Velika, koja bilježi 610 posjeta i 1926 noćenja. Znači da u Velikoj turisti ostaju znatno duže nego u Požegi.


Prešišali Đakovo i Novu Gradišku


Ispred Požege su Osijek, Vinkovci i Slavonski Brod, ali zanimljivo je da u Požegu dolazi više turista nego u neke veće gradove, kao što su Vukovar i Bjelovar. Nama u mnogočemu slični, Nova Gradiška i Đakovo, ipak zaostaju za Požegom po broju dolazaka i noćenja.

Županija na zadnjem mjestu

Osim Požege i Velike, ostali gradovi i općine s područja Požeško-slavonske županije ostvaruju tek neznatan turistički uspjeh i ne nalaze se ni među 50 turistima najzanimljivijih destinacija u Slavoniji. Požeško-slavonska županija je već poslovično rezervirala zadnje mjesto u zemlji, kako u svemu ostalom, tako i u broju noćenja.

Ljestvice

Donosimo vam ljestvice najpoželjnijih turističkih destinacija u Slavoniji - po broju dolazaka i noćenja, pa prosudite sami.

Prema broju dolazaka:

1. Osijek
2. Vinkovci
3. Čačinci
4. Slavonski Brod
5. Požega
6. Bizovac
7. Daruvar
8. Bjelovar
9. Nova Gradiška
10. Vukovar

Prema broju ostvarenih noćenja:

1. Osijek
2. Vinkovci
3. Slavonski Brod
4. Bizovac
5. Daruvar
6. Požega
7. Orahovica
8. Đakovo
9. Velika
10. Čačinci

Izvor statističkih podataka nam je bio Državni zavod za statistiku, dok je Bruno Horvat, direktor Turističke zajednice grada Požege, odbio dati iste informacije za 034portal.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI