¨Stara sam i sama, ne znam što ću ako mi ukinu pomoć u kući¨

Ana Savić iz Orljavca korisnica je pomoći u kući
(FOTO: Lidija Galić)

28.04.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 9656

- Živim sama već deset godina i puno mi je značila pomoć u kući. Napravili su što god sam im rekla, čistili su mi kuću, prali prozore, stavljali zavjese....što još treba? Stara sam i sama, ne znam što ću ako mi to ukinu - kaže 84-godišnja Ana Savić iz Orljavca.

Baki Ani je gerontodomaćica, koja ju je posjećivala svakog četvrtka, puno značila.

- Meni je to dobro došlo, dao Bog da tako ostane - dodala je.


Pomoć gerontodomaćice itekako je dobro došla i 77-godišnjoj Ruži Ocelić iz Požege.




- Od 2010. godine sam korisnica pomoći u kući. Živim sama. Prije šest mjeseci mi je umro sin, nikog nemam. Unučad ne živi u Požegi, potpuno sam sama. Samo da nam ne ukinu tu pomoć jer o meni su odlično brinuli. Vodili su brigu o mojim lijekovima, vozili me doktoru i u bolnicu jer imam problema sa srcem i bubrezima. Stvarno mi je pomoć potrebna - prepričava kroz suze Ruža.

Nesretna je što je sad, kad je u mirovini koju je zaradila u požeškoj ljevaonici, prepuštena sama sebi.

- Imam malu mirovinu, 1.700 kuna. Dok platim sve režije jako mi malo ostane. Kakva je to briga o starim ljudima? Jesmo li mi to zaslužili? - žali se Ruža.

Namjerom Vlade da ukine program "Pomoć u kući starijim osobama" ogorčeni su gradonačelnici i načelnici iz naše županije.



- Program je obuhvaćao 15 i pol tisuća korisnika. Namjera je smanjiti njihov broj na oko pet tisuća. Bila je to pomoć onima koji su usamljeni, udaljeni od svoje djece, a posebno onima koji nemaju nikog i prepušteni su sami sebi. Projekt je zapošljavao više od tisuću ljudi, a iz proračuna se do sada izdvajalo 46 milijuna kuna - pojasnio je saborski zastupnik Franjo Lucić.

Prozvao je aktualnu Vladu za rastrošnost te istovremeno ukidanje pomoći najosjetljivijim, socijalnim kategorijama.

Na državnoj su se razini u "Pomoć u kući" uključili 91 grad i općina. U našoj se Županiji provodio u Požegi, Pleternici, Lipiku, Brestovcu, Velikoj i Jakšiću.

- Imali smo 850 korisnika. Učinjeno je više od 150 tisuća usluga i 55 i pol tisuća izlazaka. Država je za korisnike iz naše županije izdvajala 2,7 milijuna kuna što znači da jedan korisnik mjesečno državu košta samo 250 kuna - istaknuo je župan Alojz Tomašević.

Kaže kako su ukidanjem pomoći u kući najviše pogođeni ljudi iz ruralnih sredina, posebno u selima gdje su neki od njih danas jedini stanovnici.

Program je zapošljavao 60 nezaposlenih  osoba iz teško zapošljivih kategorija.



- U Velikoj je programom "Pomoć u kući" u posljednjih pet godina obuhvaćeno 200 korisnika iz 23 naselja na više od 155 četvornih kilometara. Njegovim je uvođenjem smanjen broj zahtjeva za smještaj u dom umirovljenika. Općina je sufinancirala projekt s 200 tisuća kuna. Čudno mi je da zbog nekih koji su zloupotrebljavali ovaj projekt, a zna se koje su to općine, moramo trpjeti svi mi koji smo dobro radili. Nije razlog sam rad i nerad, ovo je politička stvar - rekao je Vlado Boban, načelnik općine Velika.

Župan Tomašević dodao je da su uputili dopise Ministarstvu socijalne politike i mladih u kojem izražavaju nezadovoljstvo zbog namjere smanjenja broja korisnika, odnosno ukidanja programa "Pomoć u kući starijim osobama".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI