Seljaci Požeštine planiraju prosvjede za sljedeći tjedan

Dragutin Dukić
(FOTO: Duško Mirković/PIXSELL)

10.08.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9986

"Mi se već idemo prijaviti prosvjede, ne vjerujem da će biti dogovora u ponedjeljak. Što nam preostaje drugo nego izlazak na cestu? Situacija je katastrofalna. Sve je gore, a u Vladi nemaju sluha", kaže nam Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje najavljujući vrlo izgledne prosvjede i u našoj županiji i nastavlja: - Prosvjedujemo zbog neisplate poticaja i katastrofalnog stanja.

Seljaci u Požeško-slavonskoj županiji mogli bi se priključiti prosvjedima diljem Hrvatske, ako ponedjeljak ne uspiju pregovori u Ministarstvu poljoprivrede. Traktorima su do daljnjega blokirane prometnice diljem Slavonije. Organizatori prosvjeda ističu da 80 posto seljaka dobiva tek 20 posto poticaja, a sve ostalo ide velikim proizvođačima. Kažu da su zakinuti za dvije milijarde kuna, prosječno 700 kuna po hektaru. Policija čuva kuću ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zbog navodnih prijetnji. Predstavnici seljačkih udruga osudili su prijetnje. Glavni razlog za prosvjede su neisplaćeni poticaji, no ne i jednini.

- Otkupna cijena pšenice je 1 kunu. Kruh se sada prodaje po 8 kuna, zašto ne po 4? Naše cijene su skoro kao 2004. godine kada je mineralno gnojivo KAN koštalo 60 kuna, a sada je njegova cijena 320 kuna. Gorivo nas je stajalo 1,60 a sada 6,50 kuna. Poticaji su 1.460 kuna po hektaru. Sve cijene repromaterijala su višestruko poskupjele. Kažite mi tko može s time opstati - pojašnjava Dukić.


- Ove godine imamo puno voćara i proizvođača povrtlarskih kultura koji ne mogu prodati svoje proizvode, a hladnjače su pune uvoznih proizvoda. Slušamo kako se ulaže u uspješne, a hrvatsko selo propada. Koji su to uspješni? Brodogradilišta, Croatia Airlines, HŽ, banke? Daleko je više novca uloženo u njih nego u poljoprivredu da bi se onda sve rasprodalo. PDV u turizmu su smanjili na 10 posto, a jesu li ugostitelji smanjili cijene? Samo na hrvatskog seljaka se gleda kao na parazita.


- Pogledajte i mljekarstvo, otkupna cijena mlijeka je danas 1 kunu manja, sustavno se uništavaju mali proizvođači. Kod nas propadaju farme s 50 i 100 krava, a u Austriji ima mnoštvo malih farmi s optimalnim brojem 14 do 20 muznih krava. Oni to nazivaju kontroliranom proizvodnjom, a mogu živjeti i proizvođači s 5 krava. Pogledajte njihovu poljoprivredu, oni uvoze samo 5 posto, odnosno ono što ne mogu sami proizvesti. Kod nas se ide na ruku samo uvoznicima koji se debelo bogate, a ne štiti se domaći mali proizvođač. Spremni smo odustati od poticaja ako nam vrate stare cijene repromaterijala. Predlagali smo i da se smanji PDV na njega, ali opet nemaju sluha.

Poljopriovrednici Požeštine jednini još čekaju, no ako izađu na cestu neće praviti probleme ljudima koji moraju na posao.

- U duhanu ima još nekih radova, čekali smo da neki ljudi završe sve poslove u polju, a i kakav ćemo dogovor postići s Ministarstvom. Prosvjedi će se održati u Ferovcu. Ispričavam se svim građanima zbog poteškoća u prometu. Propuštat ćemo ljude koji idu na posao i sve koji moraju proći. Ovo je jedno spontano okupljanje, nemamo organizatora, jednostavno nemamo drugog izlaza i moramo prosvjedovati - ustvrdio je Dukić na kraju.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI