Stanje sigurnosti: Stopa kriminala u blagom porastu

Nikolina Janković i Zvonimir Lukačević
(FOTO: Tamara Pejić)

10.06.2013. | Tamara Pejić
Pregleda: 5558

Na području u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske stopa kriminala u svibnju je porasla u odnosu na mjesec travanj. Zabilježena su 54 kaznena djela što je 8 posto više nego u travnju, tj. za 17 posto manje nego u svibnju prošle godine. Najviše kaznenih djela zabilježeno je na području Požege i to njih 24, potom slijedi Pakrac s 18 kaznenih djela te Pleternica s 12 djela. Jedino se na području PP Požega smanjio broj kaznenih djela u odnosu na travanj ove godine te na svibanj prošle godine, dok se u pleterničkom i pakračkom području bilježi rast.

Koeficijent naknadne otkrivenosti u prošlom mjesecu iznosi 36 posto, dok je razriješenost 68 posto. Također, otkriveni su i počiniteji za tri djela iz ranijih mjeseci tekuće godine pa prema tome koeficijent naknadne otkrivenosti 49 posto, a koeficijent razriješenosti 70 posto.

U liniji općeg kriminaliteta zabilježeno je najviše djela i to njih 39, potom slijedi gospodarski kriminalitet s 10 djela, organizirani s 3 djela i kriminalitet prometa s 2 djela.


Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom svibnja iznosi oko 560.000 kuna. Zbog sumnje da su počinile kaznena djela prijavljeno je 40 osoba od kojih su 4 maloljetnika. Prijavljeno je još 5 osoba za razriješena djela iz ranijih mjeseci.


Porast narušavanja javnog reda i mira

PU požeško-slavonska zabilježila je u svibnju 40 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 67 posto više nego u travnju i 5 posto više nego u svibnju prošle godine. Najviše prekršaja zabilježeno je na području Policijske postaje Požega, potom u Pleternici te u Pakracu. U odnosu na prošlu godinu jedino Policijska postaja Pakrac bilježi blagi pad broja prekršaja.

Što se tiče mjesne raspoređenosti, najveći broj prekršaja zabilježen je na području Požege, njih 14, a slijedi Pleternica gdje ih je bilo 7 te Kutjevo i Pakrac s po  5 prekršaja.

Najbrojniji su prekršaji koji se odnose na tuču, svađu i viku na javnom mjestu, potom omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika, drsko ponašanje i davanje alkohola osobama u već alkoholiziranom stanju.

Zbog narušavanja javnog reda i mira prijavljeno je ukupno 65 osoba od kojih je 5 maloljetnika.

Manje prometnih nesreća

Policija je na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježila 44 prometne nesreće, što je za 10 posto manje nego u travnju, odnosno 2 posto manje nego u svibnju prošle godine.

U nesrećama je ozlijeđeno 16 osoba, poginulih nije bilo, dok je jedna osoba teško, a 15 lakše ozlijeđeno.

Najviše je bilo udara vozila u parkirano vozilo, slijetanja vozila s ceste te sudara vozila iz suprotnih smjerova. Okolnost koja je najčešće prethodila prometnoj nesreći bila je brzina te nepropisna vožnja unatrag.

U nadzoru prometa u svibnju zabilježeno je 646 prometnih prekršaja. Najveći se broj prekršaja odnosi na nedopuštenu brzinu te na nekorištenje sigurnosnog pojasa, izvijestila je Nikolina Janković, službenica za odnose s javnošću PU požeško-slavonske.

Zvonimir Lukačević, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa prezentirao je Zakon o izmjenama u i dopunama Prekršajnog zakona koji je stupio na snagu 1. lipnja, a izazvao je veliko zanimanje. Najbitnije je naglasiti kako se ovim zakonom želi motivirati okrivljenike na plaćanje kazne na način da na mjestu prekršaja ne plaćaju puni iznos nego njegovu polovicu.

Ako u slučaju prekršaja okrivljenik nema svotu određenu kaznom, može je platiti u roku od osam dana i to dvije trećine, što će značiti da je kazna plaćena u cijelosti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI