Istraživanje pokazuje: Neferović pobjeđuje u Požegi

Rezultati ankete
(FOTO: HDZ promo)

31.05.2013. | Promo
Pregleda: 27865

Istraživanje javnog mnijenja uoči drugog kruga izbora u Požegi govori da bi Zdravko Ronko mogao otići s vlasti

Požega bi mogla dobiti novog gradonačelnika. Rezultati su to istraživanja javnog mnijenja u tom gradu uoči drugog kruga izbora a po kojem Vedran Neferović, kandidat koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčević dobiva 52 posto glasova, a SDP-ov Zdravko Ronko 48 posto. Nagađanja kako bi Neferović mogao sustići i prestići Ronkovu prednost iz prvog kruga izbora tako bi se pokazala utemeljenim. Svoje izgledno izborno slavlje HDZ-ov kandidat može zahvaliti na više okolnosti. Najveći broj birača koji je u prvom krugu povjerenje pokonilo HDSSB-ovcu Miri Rašiću u drugom krugu odlučilo je podržati Vedrana Neferovića. Na ovu odluku vjerojatno je utjecala široka suradnja HDZ-a i HDSSB-a u Slavoniji. Dio birača nezavisnog Nine Smolčića također se priklonilo mladom HDZ-ovom kandidatu. No, presudnim bi se moglo pokazati dio istraživanja koji pokazuje da se za izlazak na drugi krug izbora odlučio kudikamo veći broj birača koji su u prvom krugu ostali kod svojih kuća.




Po Neferoviću Požežanin plaća 300 kuna, a Ronko traži 18 tisuća kn!


Vedran Neferović je očito uspio svojim aktivnostima pred drugi krug motivirati i taj ogroman dio biračkog tijela i, po svemu sudeći, doći u poziciju izbornog uspjeha. Prikupljanje potpisa potpore za legalizaciju objekata na području grada Požege za jednu kunu dalo je poticaj mnogim stanovnicima toga grada da drugačije pristupe izborima u nedjelju 02.lipnja. Naime, Zdravko Ronko je izbjegao sva organizirana sučeljavanja s Vedranom Neferovićem, a na medijsku pozornicu gurnuo kandidata za SDP-ovog kandidata za župana Vicka Njavru koji se umjesto županijskim posvetio požeškim temama besuspješno pokušavajući obmanjivati javnost. Tako je za akciju legalizacije objekata za jednu kunu Požežanima pokušao podvaliti priču kojom Neferovićevu inicijativu obezvrijeđuje i pravda pokušaj Zdravka Ronka da Požežanima stavi ruku u džep tamo gdje ne treba. Navodi tako Njavro kako je za legalizaciju potrebno platiti i geodeta i ovlaštenu osobu za legalizaciju i to je točno, ali nije svejedno koliko kada ovi odrade svoj posao iznosi komunalni doprinos koji je čisti prihod grada i njegov iznos određuje Gradsko vijeće. Kuća od sto kvadrata ima otprilike blizu tristo kubnih metara. Neferovićevim prijedlogom građanin plaća 300 kuna komunalnog doprinosa, a po prijedlogu Zdravka Ronka 18.000 kuna! Već ovaj pokušaj da to političkim lažima i podvalama sakrije i provede gradski harač po Požegi zaslužuje da se Zdravko Ronko isprati u povijest.

Izgradnja brze ceste prema autoputu koju je godinama opstruirao Zdravko Ronko, također je, u istraživanju  Neferoviću donijela visoke ocjene, kao i sustavno korištenje europskih bespovratnih sredstava za razvoj grada, a koja aktualni gradonačelnik nije povukao niti euro. Neferović je veliku pozornost posvetio i potrebama mladih u Požegi, od njihovog mnogo brojnijeg stipendiranja, uređenja uvjeta školovanja do sportskih i kulturnih sadržaja. Zdravko Ronko se nije mogao snaći u odgovaranju na Neferovićevu energije i programe pa je odlučio izbjeći i izravna sučeljavanja s mlađim protukandidatom na Hrvatskoj radioteleviziji. No, taj potez nije mu se pokazao kvalitetnim potezom jer ga je većina ispitanika u istraživanju okarakterizirala kukavičkim. Istom karakteristikom ocijenili su i glasine koje su kružile Požegom, a po kojima će Neferović otpuštati ljude u gradskim institucijama i poduzećima ukoliko dođe na vlast. Vedran Neferović je to oštro demantirao suprotstavljajući glasinama svoj program, ali i rezultate koji su govorili o opredjeljenju ka zapošljavanju novih ljudi bez ijednog otpuštenog, te naglašavajući kako upravo politiku straha, zabrana i ucjenjivanja želi zamijeniti politikom dijaloga i razvoja. Po svemu sudeći imat će priliku realizirati ju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI