U službi ljepote i zdravlja: Maslačak

Maslačak
(FOTO: Maja Katušić)

01.04.2013. | Maja Katušić
Pregleda: 12387

Maslačak, popina pogačica, mliječnjak, žutinica... Starije generacije poput moje bake uvijek su mi govorile da je maslačak mnogo više od dosadnoga korova. I uistinu dobar je za ljepotu, ali i za cijeli organizam, bilo da se radi  o korijenu, listu, stabljici ili cvijetu.

Pomaže kod:

- lišajeva i osipa
- bolesti želudca
- poboljšava rad jetre i žuči
- poremećaja u metabolizmu
- žutice
- oboljenja slezene
- sredstvo protiv grušanja krvi
- šećerne bolesti...


Ako svježe listove maslačka pridružite obilnoj salati, možete svom organizmu osigurati veću količinu nutrijenata nego, primjerice, špinatom ili rajčicama. Sa samo 45 cal na sto grama, maslačak sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Mnogi ga koriste kao prirodni laksativ ili diuretik, a jutarnjoj će kavi dati poseban okus.


U službi ljepote prvenstveno pomaže za čišćenje cjelokupnoga organizma, što pridonosi čišćenju kože. Oči su ukras lica, a za umorne oči ćemo napraviti blagi čaj od maslačka.

ČAJ ZA UMIVANJE UMORNIH OČIJU

U litri vode kuhamo 10 minuta svije velike žlice maslačaka. Ocijedite i time ispirite bočne kapke. Dobar je kod opuštenih mišića i bora.





MASNA KOSA

Maslačak pomaže i masnoj kosi – svježe i usitnjene listove nanesite na suhu kosu, zamotajte je ručnikom i ostavite preko noći. Ujutro kosu isperite šamponom.



ULJE ZA IZBJELJIVANJE STARAČKIH PJEGA

Od mladih listova može se izraditi ulje za izbjeljivanje sunčanih i staračkih pjega: 10 mladih, sočnih listova maslačka oprati, osušiti i sitno narezati.



Zagrijavati ih nad parom vruće vode 10-15 minuta u 1 dl ricinusovog ulja.



Ostaviti stajati preko noći, a zatim procijediti. Nekoliko puta tijekom dana mazati mjesta zahvaćena pjegama.



Prigodno je, ali ono što ću navesti trebamo svi raditi mnogo, mnogo češće nego što to običavamo. Ljubite se jer ljubljenje sagorijeva 68 kalorija u sat vremena. Ako planirate dočekati starost s nekom osobom, osigurajte vrijeme za poljupce. Česta izmjena poljubaca znači zdravu vezu te produžuje osjećaj privrženosti i povezanosti. Oksitocin, isti hormon koji nam pomaže da se zaljubimo, pomaže i da ostanemo vezani. Stalno se ljubite i ne možete se zasititi? Zahvalite dopaminu. Taj spoj dobrog raspoloženja širi se tijekom ljubljenja velikom brzinom i čini nas ushićenima, pa čak i ovisnima o partneru.

Ljubim vas...

Vaša Maja
Pratite me na blogu



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI