Lucić: Ne smijemo se ograničiti zbog nedostatka novca

Franjo Lucić, gradonačelnik
(FOTO: Domagoj Katić)

20.03.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 5968

Posljednje Gradsko vijeće ovog saziva u Pleternici je ujedno i zadnje na kojem je Franjo Lucić (HDZ) u svojstvu gradonačelnika. Tom je prigodom podnio izvješće za protekli period te se zahvalio svim vijećnicima na korektnoj suradnji. Lucić je najavio i neke nove projekte te pojasnio način na koji je Grad Pleternica radio tijekom proteklih godina.

Stjepana Erjavca iz koalicije Hrvatske stranke umirovljenika i Demokratske stranke slavonske ravnice je zanimalo na koji način će Grad podmiriti 3 milijuna kuna manjka u proračunu, s obzirom da se iz privrede sve manje novca ulijeva u njega. Lucić odgovara kako je iz proračuna vidljivo kako određena sredstva nedostaju jer su očekivana, ali nisu dobivena.

- Godinama radimo progresivno, puno više nego što smo u mogućnosti s proračunom od 5,6 milijuna kuna. Kada bismo imali novac za projekte onda bi bilo lako raditi. Svake godine je određeni manjak sredstava, nije to nikakva novost. Razgovarali smo s ministrima Grčićem i Marasom i imamo naznake o milijun kuna koji će doći u naš proračun. Ne smijemo se ograničiti nedostatkom novca, moramo raditi, graditi i pronalaziti novac za to - istaknuo je Lucić.


Na njegove riječi se dovezala i Antonija Jozić (HDZ), dogradonačelnica Pleternice koja kaže kako očekuju i novac Europskih fondova za odrađene projekte.


- Zbog predfinanciranja projekata dolazi do manjka. Po završetku projekta dobivamo sredstva koja smo uložili - pojašnjava Jozić.

Zvonka Čorka, Erjavčevog koalicijskog partnera je zanimalo što je natjeralo Antoniju Jozić da promijeni mišljenje u vezi izgradnje inkubatora. - Sjećam se sjednice vijeća kada ste rekli da mi ne ulazimo u taj projekt, a on je evo sada pri završetku - kaže Čorak. Jozić odgovara kako tada nisu vidjeli način za predfinanciranje.

- Nakon što smo pronašli financijske mogućnosti odlučili smo se za taj projekt. Sada imamo situaciju da ćemo najvjerojatnije sagraditi taj inkubator bez ijedne kune gradskog proračuna jer je novac osiguran kroz europske fondove - kaže Jozić.

Lucić se vratio na tekuće kapitalne projekte te je rekao kako će vrtić uskoro biti gotov, a knjižnica treba biti završena pred kraj 2014. godine.

- Napravili smo revoluciju u cestogradnji, nitko nije investirao kao mi, a sada ćemo obnoviti i onih par ulica koje su nam ostale. Izgradit ćemo i nove ulice kod Pošte, produžiti Tomićevu gdje će onda postojati mogućnost za dvije nove stambene zgrade, a nakon što uredimo parkirališna mjesta kojih bi trebalo biti 200-tinjak u centru grada zatvorit ćemo "glavnu" ulicu - kaže.

Katarinu Rajnović, oporbenu vijećnicu SDP-a zanima što je s parkom i njegovom obnovom. - Prije 10-ak dana smo prijavili projekt parka, sada očekujemo rezultate. Problem je u tome što obnova parka nije prioritet na natječajima tako da je jako teško dobiti sredstva za obnovu koja jako puno košta te ćemo izgleda morati svojim sredstvima obnoviti park - kaže Jozić, a Lucić dodaje kako postoji mogućnost i da ove godine krene obnova.

Čorka je zanimalo još i što je sa stupovima za plakatiranje. - Sada će izbori, moramo negdje lijepiti plakate - kaže Čorak u šali, a Lucić odgovara kako će za 2 tjedna taj problem biti riješen.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI