Kriminal pao 12 posto u odnosu na lani

Ilustracija: policija
(FOTO: Mario Nakić)

08.03.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 2855

Nakon višemjesečnog rasta kriminala, Policijska uprava požeško-slavonska zabilježila je u veljači konačno pad broja kaznenih djela. Ukupno ih je bilo 44, što je 12 posto manje nego u siječnju i također 12 posto manje nego u veljači prošle godine, izvijestila je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske na današnjoj konferenciji za medije.

Kod 18 djela počinitelji su odmah bili poznati, naknadno su otkriveni za 12, a kod 14 djela su i dalje ostali nepoznati. Naknadna otkrivenost u veljači stoga iznosi 46 posto, a razriješenost 68 posto. Najviše djela zabilježeno je u liniji općeg kriminaliteta, a slijede organizirani kriminal te kriminalitet droga. Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijavljeno je 26 osoba, od kojih je troje maloljetnika.

Javni red i mir


Smanjen je broj prekršaja protiv javnog reda i mira. U veljači ih je zabilježeno 25, što je 19 posto manje nego u siječnju odnosno 4 posto manje nego u veljači prošle godine. Najviše prekršaja zabilježeno je u Požegi, a slijede Pleternica, Pakrac i Lipik.


Najviše prekršaja odnosi se na tučnjavu i viku na javnom mjestu, a slijedi drsko ponašanje te omalovažavanje ili vrijeđanje policijskih službenika.

Zbog narušavanja javnog reda i mira u veljači je prijavljeno 37 muških osoba, među kojima su dvojica maloljenika. Deset prekršaja ili 40 posto počinile su osobe pod utjecajem alkohola. Javni red i mir najviše se narušavao srijedom, četvrtkom i subotom.

Manje prometnih nesreća

Na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske u veljači je zabilježeno 40 prometnih nesreća, što je 5 posto manje nego u siječnju ili 9 posto manje nego u veljači 2012. godine.

U navedenim je nesrećama ozlijeđeno 11 osoba, među kojima dvije teško, dok poginulih nije bilo. Broj nastradalih znatno je manji nego u siječnju, kao i u odnosu na veljaču prošle godine.

Najčešće se radilo o slijetanju vozila s ceste i sudaranju vozila iz suprotnih smjerova. Najčešći uzrok bila je brzina neprimjerena uvjetima, a slijedi nepropisna vožnja unatrag.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI