NASLOVNAPOŽEGAKULTURAARHIV


Veljko Valentin Škorvaga (FOTO: Marina Kvolik)

INTERVJU - VELJKO VALENTIN ŠKORVAGA
U Glazbenu školu uvest ćemo ples i gudačke instrumente

05.03.2013. | Marina Kvolik PREGLEDA: 5851

Glazbena škola Požega utemeljena je 1970 godine. Od samoga početka mijenjala je nekoliko naziva poput Muzičke škole, Muzička škola Krešimira Baranovića, a od 1999. kada je uvedena srednja škola promijenila je u sadašnji naziv s ciljem populariziranja sredine iz koje dolaze. Veljko Valentin Škorvaga, popularni požeški skladatelj i prvi magistar tambure ravnatelj je ove ustanove dulje do 20 godina.

* Kako je izgledao vaš osobni put kroz glazbeno obrazovanje?

- Krenuo sam se školovati kao samouk. S 5 godina sam počeo svirati harmoniku, a kasnije i tamburu. Sa 14 godina sam upisao Srednju glazbenu školu u Zagrebu gdje sam završio klarinet. Diplomirao sam na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te sam se po završetku studija vratio u Požegu gdje sam se zaposlio u Glazbenoj školi i tadašnjem centru za usmjereno obrazovanje. Prije dvije godine sam magistrirao tamburu na fakultetu Muzičke umjetnosti u Skopju te se nadam kako će uskoro otvoriti studij tambure i u Hrvatskoj. Trenutačno honorarno predajem tamburu na Umjetničkoj akademiju u Osijeku.


* Osnivač ste i mnogih ansambala, orkestara, tamburaških sastava. Planirate li nešto novo?

- Bio sam dosta aktivan te sam bio dirigent tamburaškog orkestra i dirigirao sam djevojačkim zborom. Imao sam muški i ženski vokalni ansambl "Požežani i Požežanke", to je bila ženska i muška klapa. Slavonski biseri su tamburaški ansambl s kojima sam djelovao jedno vrijeme. Sada pripremam jedan mladi ansambl s učenicima Srednje glazbene škole "Tamburaška kapela" s kojim želim raditi i napraviti jedan iskorak. Imam za to viziju, nadam se kako ćemo uspjeti jer treba vremena.

* Autor ste mnogih skladbi. Kada ste napisali prvu skladbu?

- Prve radove i prvu skladbu sam napisao s 15 godina u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Imao sam sreću što sam imao izvrsne profesore koji su poticali taj segment stvaralaštva te su moje kompozicije odmah izvođene na školskim produkcijama, što mi je dalo energiju za nastavak. Kad god imam slobodnog vremena nešto skladam jer čovjek za to mora biti opušten, smiren i onda ideje same dolaze. Šarolik pristup glazbi urodio je uspjehom.

* Osnivač ste festivala Zlatne žice Slavonije. Kako sada gledate na njega?

- 2000. godine sam prekinuo rad na festivalu. Nemam sad neko posebno mišljenje jer se tim segmentom glazbe ne bavim. Nisam involviran niti me to posebno zanima jer imam previše drugih obveza te se ne stižem baviti drugim stvarima.

* Imali ste puno nastupa. Koji su vam ostali najviše u sjećanju?

- Uglavnom sam nastupao po Europi i imao sam različitih nastupa s različitim ansamblima. Ono što je najvažnije u svim nastupima je da osjetite bilo publike i da uz vaš poticaj stvori jednu posebnu atmosferu, što mi je na puno koncerata uspijevalo i zbog toga sam sretan što se bavim glazbom jer je to nešto najveće što mi glazbenici možemo postići. Više značajnijih nastupa imao sam u gradu Požegi s raznim ansamblima koje sam vodio. Također sam nastupao u Berlinu, Beču, Budimpešti, Bresciu u Italiji. Imao sam i tamburaških i vokalno-instrumentalnih nastupa. Izvodio sam i tuđe i svoje kompozicije. Sa svih nastupa nosio sam lijepe uspomene i vjerujem kako će tako biti i u budućnosti.

* Koliko je uspješna na natjecanjima Glazbena škola Požega?


- U zadnjih osam godina škola ostvaruje dosta velike uspjehe, od regionalnih do državnih natjecanja. Discipline su instrumenti te imamo trombone i tube koji su osvojili najviše nagrada, flaute, klarinete, tambure, gitare, klavire. Postižemo zavidne rezultate s obzirom na veličinu škole i uvjete u kojima djelujemo. Posebno bih istaknuo mješoviti zbor koji postiže iz godine u godinu odlične rezultate na natjecanjima, tako da to jednim dijelom prezentira školu.

* U tijeku je izgradnja nove zgrade Glazbene škole. Koji su planovi za dalje?

- Nakon 43 godine napokon ćemo imati svoj dom i moći ćemo razvijati sve što je bitno za našu sredinu. Ono što želimo je da kompletiramo insturmentarij koji se može učiti, prvenstveno nam nedostaje oboa fagot. Želimo proširiti djelatnost škole na suvremeni i tradicijski ples i uvesti gudačke instrumente. To sve ovisi o puno stvari i svjesni smo kako se neće moći izgraditi preko noći. Novi prostor će nam dati kvalitetne uvjete za poboljšanje rada i novi iskorak. Razvit ćemo i upotrebu suvremenih tehnologija, pogotovo računala u nastavi. Osnovna je ideja da se srednja škola uzdigne na razinu visokog obrazovanja i da se otvori konzervatorij.

* Čemu se najviše veselite u novom prostoru?

- Najviše me veseli mogućnost da kvalitenije radimo. Dobit ćemo prostor gdje ćemo moći na adekvatan način prezentirati naš rad. U okviru škole će biti koncetna dvorana, imat ćemo dvije manje dvorane, tonski studio. Zahvaljujući gradonačelniku Ronku i gradu Požegi napokon nam se to ostvaruje jer treba imati hrabrosti ući u te stvati, no vjerujem kako će to sve biti dobrobit za cijelu Požeštinu. Sami moramo imati svoju viziju da bismo bili uspješni.Tagovi: veljko valentin škorvaga, Glazbena škola Požega, glazbena škola

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Domovinski pokret, MOST i nezavisne liste predstavili kandidate za gradonačelnike/ce gradova Lipika, Kutjeva i Požege

.

Projekt novog vatrogasnog spremišta u Kaptolu

.

Hrvatska danas ima preko 2600 novozaraženih osoba

.

Građansko streljačko društvo Požega 1871 nabavilo 3 nove zračne puške i 3 zračna pištolja za Školu streljaštva uz sufinanciranje Hrvatskog streljačkog saveza

.

Kaufland s polica povlači proizvod zbog mogućeg ozljeđivanja pri njegovu korištenju

.

Subotnja šetnja Požegom, 17.04.2021.

.

Recept za buhtle: Mekane ʺdebeljuceʺ koje nas vraćaju u djetinjstvo

.

Marija godinama nije znala da je posvojena, a istraga o biološkoj majci dovela ju je u Požegu

.

Ivan Šedevi ponovo pomiče granice izdržljivosti i upornosti, u novom pješačkom pothvatu propješačio gotovo 200 km

.

Biskup Škvorčević uputio pismo krizmanicima

.

Krajem ožujka 2021. u evidenciji HZZ-a Područnog ureda Požega registrirano je 2.695 nezaposlenih osoba

.

Dinko Zima: Veleučilišni profesor koji je izabrao sport kao način života

.

PSŽ: broj zaraženih i dalje raste, od jučer njih 67, ukupno je 311 slučaj zaraze

.

Vrijeme danas umjereno do pretežno oblačno

.

PSŽ: Od ponedjeljka opet online nastava za sve učenike osim za maturante i niže razrede

.

Uprava NK Slavonije: Ne postoji nikakva kriza upravljanja

.

Novac za Antonijinu operaciju skupljen u svega 15 sati!

.

Požeški nogometni trener Milan Tomljenović dobio nagradu za životno djelo od Zajednice športskih udruga i saveza Brodsko - posavske županije

.

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ

.

Brzi ručak za 20 kuna koji će oduševiti ljubitelje krumpira

.

Humanitarni malonogometni turnir ʺNisi samʺ za Valentina Tomljanovića iz Požege

.

Novi podaci Stožera CZ RH

.

Veži me ljubavlju, a ne lancem

.

HSU na lokalne izbore u Požegi i Županiji ide s HDZ-om

.

U Kutjevu se otvara laboratorij za senzorna ispitivanja vina

.

PET GODINA OD REKONSTRUKCIJE: Prisjetite se kako je prije izgledao Trg sv. Terezije

.

1.TENISKA LIGA PAROVA: 15 ekipa u borbi za naslov

.

Danas u našoj županiji moguće probijanje zvučnog zida

.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

Muškarac (63) iz Čaglina ukrao skupocjenog psa, izvadio mikročip i napravio mu lažnu putovnicu

.

Postavljene su cijevi ispod Save, plin iz Hrvatske u Rafineriji Brod

.

BROJKE I DALJE RASTU: Od jučer 41 novopozitivna osoba

.

Danas pretežno sunčano

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ