U Glazbenu školu uvest ćemo ples i gudačke instrumente

Veljko Valentin Škorvaga
(FOTO: Marina Kvolik)

05.03.2013. | Marina Kvolik
Pregleda: 8553

Glazbena škola Požega utemeljena je 1970 godine. Od samoga početka mijenjala je nekoliko naziva poput Muzičke škole, Muzička škola Krešimira Baranovića, a od 1999. kada je uvedena srednja škola promijenila je u sadašnji naziv s ciljem populariziranja sredine iz koje dolaze. Veljko Valentin Škorvaga, popularni požeški skladatelj i prvi magistar tambure ravnatelj je ove ustanove dulje do 20 godina.

* Kako je izgledao vaš osobni put kroz glazbeno obrazovanje?

- Krenuo sam se školovati kao samouk. S 5 godina sam počeo svirati harmoniku, a kasnije i tamburu. Sa 14 godina sam upisao Srednju glazbenu školu u Zagrebu gdje sam završio klarinet. Diplomirao sam na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te sam se po završetku studija vratio u Požegu gdje sam se zaposlio u Glazbenoj školi i tadašnjem centru za usmjereno obrazovanje. Prije dvije godine sam magistrirao tamburu na fakultetu Muzičke umjetnosti u Skopju te se nadam kako će uskoro otvoriti studij tambure i u Hrvatskoj. Trenutačno honorarno predajem tamburu na Umjetničkoj akademiju u Osijeku.


* Osnivač ste i mnogih ansambala, orkestara, tamburaških sastava. Planirate li nešto novo?


- Bio sam dosta aktivan te sam bio dirigent tamburaškog orkestra i dirigirao sam djevojačkim zborom. Imao sam muški i ženski vokalni ansambl "Požežani i Požežanke", to je bila ženska i muška klapa. Slavonski biseri su tamburaški ansambl s kojima sam djelovao jedno vrijeme. Sada pripremam jedan mladi ansambl s učenicima Srednje glazbene škole "Tamburaška kapela" s kojim želim raditi i napraviti jedan iskorak. Imam za to viziju, nadam se kako ćemo uspjeti jer treba vremena.

* Autor ste mnogih skladbi. Kada ste napisali prvu skladbu?

- Prve radove i prvu skladbu sam napisao s 15 godina u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Imao sam sreću što sam imao izvrsne profesore koji su poticali taj segment stvaralaštva te su moje kompozicije odmah izvođene na školskim produkcijama, što mi je dalo energiju za nastavak. Kad god imam slobodnog vremena nešto skladam jer čovjek za to mora biti opušten, smiren i onda ideje same dolaze. Šarolik pristup glazbi urodio je uspjehom.

* Osnivač ste festivala Zlatne žice Slavonije. Kako sada gledate na njega?

- 2000. godine sam prekinuo rad na festivalu. Nemam sad neko posebno mišljenje jer se tim segmentom glazbe ne bavim. Nisam involviran niti me to posebno zanima jer imam previše drugih obveza te se ne stižem baviti drugim stvarima.

* Imali ste puno nastupa. Koji su vam ostali najviše u sjećanju?

- Uglavnom sam nastupao po Europi i imao sam različitih nastupa s različitim ansamblima. Ono što je najvažnije u svim nastupima je da osjetite bilo publike i da uz vaš poticaj stvori jednu posebnu atmosferu, što mi je na puno koncerata uspijevalo i zbog toga sam sretan što se bavim glazbom jer je to nešto najveće što mi glazbenici možemo postići. Više značajnijih nastupa imao sam u gradu Požegi s raznim ansamblima koje sam vodio. Također sam nastupao u Berlinu, Beču, Budimpešti, Bresciu u Italiji. Imao sam i tamburaških i vokalno-instrumentalnih nastupa. Izvodio sam i tuđe i svoje kompozicije. Sa svih nastupa nosio sam lijepe uspomene i vjerujem kako će tako biti i u budućnosti.

* Koliko je uspješna na natjecanjima Glazbena škola Požega?


- U zadnjih osam godina škola ostvaruje dosta velike uspjehe, od regionalnih do državnih natjecanja. Discipline su instrumenti te imamo trombone i tube koji su osvojili najviše nagrada, flaute, klarinete, tambure, gitare, klavire. Postižemo zavidne rezultate s obzirom na veličinu škole i uvjete u kojima djelujemo. Posebno bih istaknuo mješoviti zbor koji postiže iz godine u godinu odlične rezultate na natjecanjima, tako da to jednim dijelom prezentira školu.

* U tijeku je izgradnja nove zgrade Glazbene škole. Koji su planovi za dalje?

- Nakon 43 godine napokon ćemo imati svoj dom i moći ćemo razvijati sve što je bitno za našu sredinu. Ono što želimo je da kompletiramo insturmentarij koji se može učiti, prvenstveno nam nedostaje oboa fagot. Želimo proširiti djelatnost škole na suvremeni i tradicijski ples i uvesti gudačke instrumente. To sve ovisi o puno stvari i svjesni smo kako se neće moći izgraditi preko noći. Novi prostor će nam dati kvalitetne uvjete za poboljšanje rada i novi iskorak. Razvit ćemo i upotrebu suvremenih tehnologija, pogotovo računala u nastavi. Osnovna je ideja da se srednja škola uzdigne na razinu visokog obrazovanja i da se otvori konzervatorij.

* Čemu se najviše veselite u novom prostoru?

- Najviše me veseli mogućnost da kvalitenije radimo. Dobit ćemo prostor gdje ćemo moći na adekvatan način prezentirati naš rad. U okviru škole će biti koncetna dvorana, imat ćemo dvije manje dvorane, tonski studio. Zahvaljujući gradonačelniku Ronku i gradu Požegi napokon nam se to ostvaruje jer treba imati hrabrosti ući u te stvati, no vjerujem kako će to sve biti dobrobit za cijelu Požeštinu. Sami moramo imati svoju viziju da bismo bili uspješni.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI