Upoznaš hrpu ljudi, putuješ i usput izostaneš s nastave

Lea Glasnović, mlada glumica
(FOTO: Domagoj Katić)

22.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 12441

Ovogodišnja Županijska smotra literarnih, dramskih i novinarskih kreacija Lidrano održana je u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Velikoj. Velik broj osnovnoškolaca i srednjoškolaca je došao izboriti svoj nastup na državno natjecanje. Posjetili smo dramski dio Lidrana gdje su klinci i mladež itekako zabavila okupljene, ali i stručni žiri.

- Svake godine neka druga županija bude bolja, ali moram reći kako vaša ima stvarno visoku kvalitetu i kontinuitet svake godine. Razlog za to je sigurno kazališna, filmska i plesna scena koja postoji u Požegi. Nažalost kvote su preniske za ovu županiju jer one idu po broju stanovnika, a ne po kvaliteti predstava, ali svake godine netko se uspije plasirati na državno natjecanje. Sam Lidrano nije jako bitan za daljnje bavljenje glumom, već je bitno ono što on zahtijeva, a to su pripreme. Već od malih nogu djeca tu mogu naučiti osnove glume, tako da dolaskom na Akademiju ne moraju učiti početne scenske pokrete i govor - istaknuo je Mario Kovač, izbornik za područje Slavonije i Baranje.




Odabrani sudionici ne idu izravno na državno natjecanje već ulaze u uži krug s predstavnicima ostale 4 županije. Najbolji srednjoškolci u skupnom scenskom izrazu dolaze iz Pakraca s predstavom "Repa" i Požege s predstavom "Sasvim obična priča".


- Priču o povlačenju repe smo modernizirali i prilagodili 21. stoljeću, mogu reći da smo prezadovoljni i da je publika reagirala bolje nego što smo očekivali. Predstavu smo pripremali za Božić, a na iznenađenje naše mentorice Perside Žutinić Larma smo se odlučili prijaviti na Lidrano. Vježbali smo 2 puta tjedno po dva sata još od Božića i u tom periodu se nas devet još više sprijateljilo, smatram kako su ovakve aktivnosti bitne jer maksimalno iskorištavamo svoje mogućnosti. Puno zahvaljujemo i Ivani Bušić, profesorici hrvatskog zbog pomoći u tekstu i izražavanju - kazao je 16-godišnji Juraj Dautović, učenik Srednje škole Pakrac koji je mnoge impresionirao svojim pjevačkim mogućnostima.







Katolička srednja škola s Lidrana odlazi zadovoljna jer uz to što su s predstavom Sasvim obična priča ušli u uži krug imaju razlog za zadovoljstvo time što je Lea Glasnović u pojedinačnom nastupu izborila odlazak na državno natjecanje u Primošten.

- Odlučila sam ići na Akademiju jer od malih nogu glumim i želim se profesionalno time baviti. Super je sudjelovati na Lidranu jer osim što upoznaš hrpu novih ljudi, putuješ, naučiš puno stvari, a izbjegneš i pokoji sat s nastave - kaže nam Lea te dodaje kako za svoju glumu ponekad koristi situacije iz stvarnog života. - Sjetim se ljudi koje baš i ne volim ili me živciraju pa onda to prenesem u glumu - kaže kroz smijeh.

Njezin suprug u predstavi je bio Petar Petrović koji kaže kako mu je s Leom bilo izazovno, zabavno te kako je naučio puno novih stvari. - Pomakla mi je čeljust par milimetara kad me je ošamarila, ali sam kasnije dobio poljubac pa se je isplatilo dobiti šamar - šali se Petar koji na Lidranu već dosta godina. Mentorica im je bila Marijana Čorluka za koju oboje kažu da je najbolja mentorica i profesorica ikada jer se namučila i izdržala s njima.





Kovač je rekao i kako Lidrano nije natjecanje te da ga ne treba tragično shvaćati, a svi mladi glumci su dobili i savjete od ovog poznatog hrvatskog redatelja. - Ovdje učimo i kako biti dobra publika jer glumci bez publike nemaju kruha - kaže Kovač uz napomenu kako ga je oduševila Djevica Marija koja je plesala hip-hop.



LINK Pročitajte tko su pobjednici ovogodišnjeg Lidrana u Velikoj

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI