Mladi informatičari: Marko i Dinko žele postati programeri

Dinko Marinac na natjecanju iz informatike
(FOTO: Domagoj Katić)

20.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 11900

Lakši upis na fakultet, nova znanja, prijateljstva i natjecateljski duh samo su neki od razloga za pristupanje na školsko natjecanje. Tako se danas 106 najboljih učenika srednjih i osnovnih škola okupilo na županijskom natjecanju iz informatike i računalstva u Ekonomskoj školi u Požegi kako bi se izborili za svoj plasman na državno natjecanje.

- Kao svake godine, tako i ove očekujemo poziv za par učenika na državno natjecanje, a voljeli bismo da nam se ponovi uspjeh od prije par godina kada smo imali državnog prvaka u programiranju - rekao je Tomislav Stojčević, predsjednik Županijskog povjerenstva za natjecanje iz informatike koje se već 6. godinu održava u Ekonomskoj školi. Dodaje i kako su učenici vrlo ozbiljno pristupili natjecanju te ne koriste nikakve metode varanja.




Marko Jagodić i Dinko Marinac su dvojica istaknutijih učenika na natjecanju i osvojili su prvo mjesto u svojim kategorijama, a obojica imaju istu želju - žele postati programeri.


- Sudjelujem od 8. razreda i do sada sam skupio dodatnih 100 bodova za Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, a da bih dobio dodatne bodove za Fakultet elektrotehnike i računarstva potreban mi je izvrstan plasman na državnom natjecanju stoga i želim da me pozovu. Riješio sam 1.500 zadataka dok sam se pripremao za ovo natjecanje, nije mi bilo teško jer trud se isplati samo ako se vježba - kaže nam Marko, učenik 4. razreda Tehničke škole u Požegi kojemu je mentor bio Hrvoje Mikolčević.



Dinko, koji s Markom dijeli strast prema računalima je učenik 2. razreda požeške Gimnazije. Od 10. mjeseca se intenzivno priprema za natjecanje s mentorima Hrvojem Humskim i Sanjom Grabusin. Vježbao je, kaže, između 2 i 3 sata dnevno. Kaže da su zadatci jako teški, ali mu nije bio problem vježbati.

- Nisam "freak", izlazim subotom kao i moji vršnjaci, igram košarku, ali još od malena volim računala i programiranje. Napisao sam najbolje što sam mogao i velika mi je želja otići na državno natjecanje, ali ako i ne odem to će mi samo dati dodatnu motivaciju za vježbanje kako bih iduće godine bio spremniji. Ozbiljno sam ovo shvatio jer mi je životna želja biti programer - to je moje buduće zanimanje - kaže Dinko koji je u osmom razredu bio 11. na državnom natjecanju.

Na današnjem je natjecanju među osnovnoškolcima briljirao Mario Borna Mjertan, učenik 7. razreda OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici osvojivši prvo mjesto u dvije kategorije - programiranje i teorija.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI