U službi ljepote i zdravlja: Luk kao melem

Maja Katušić - luk
(FOTO: Iz priv. kol. M. Katušić)

18.02.2013. | Maja Katušić
Pregleda: 10005

Odlučila sam se za ovu čudesnu biljku iz razloga što vam želim približiti baš ono što imate nadohvat ruke, a luk vjerujem imamo svi u kući. Naime, luk je upravo zaslužan za čišćenje organizma i rješavanje štetnih tvari. Blaži je od češnjaka, a onaj ljubičasti je čak i sladak.

Za razliku od mnogih vrsta povrća koji kuhanjem gube na bogatstvu vitamina i minerala, luk  čak i tada zadržava određene vitamine. Pomaže nam i u ljubavi jer osim što čisti krv, pomaže ženama kod održavanja čistog tena. Ako se konzumira svjež služi kao prirodna vrsta saune. Sad vas zbunjujem, čisti ten, a što je sa svježim dahom? Ma ovdje pomaže čokolada, mlijeko ili pak žvakanje peršina ili zrna kave.




Gdje sve pomaže luk:
- kod problema s probavom  (konzumira se svjež)
- kod išijasa (masiranje svježeg luka na oboljeli dio tijela)
- kod prehlade (svjež ili u obliku sirupa)
- kod angine (svjež ili u obliku sirupa)
- kod otežanog mokrenja (sirup)
- kod suhog kašlja (narezati glavicu svježeg luka i ostaviti u prostoriji u kojoj boravite, pomaže kod malene djece ili čak dojenčadi)


- kod menstrualnih bolova (pijenjem mlijeka u kojem se kuhao svježi luk)
- kad su oči suhe krmeljave, suzne (oči se dnevno nekoliko puta ispiru u mlijeku u kojem se kuhao luk te  se na kraju doda malo domaćeg meda)

Sasvim je jasno da ljepota dolazi iznutra jer kad smo dobro, kad se osjećamo zadovoljno tada ljepše i izgledamo. A evo i par recepata za njegu:

JAČANJE NOKTIJU - za slabe nokte koji se listaju ili poslije skidanja umjetnih noktiju. Ne morate kupovati skupe preparate, dovoljno je da luk isjeckate s mikserom te ga procijedite kroz gazu. Time premazujte nokte što češće možete, miris nije tako intenzivan kao kod svježeg luka. Ovaj pripravak čuvajte u hladnjaku, ali poželjno što češće pripravljati ga svježeg.

LOSION PROTIV ISPADANJA KOSE
Potopiti 4 glavice sitno izrezanog luka u vodu, voda mora preliti glavice, te tako ostaviti da odstoji 36 h. Zatim dobro procijediti losion, najbolje kroz gazu u staklene boce. Losion nanijeti na vatu te time dobro istrljati tjeme, najbolje kad znate da će te biti kod kuće taj dan ili prije spavanja. Svoj miris izgubi stajanjem u vodi, no ukoliko vam i dalje smeta ujutro oprati kosu šamponom. Losion nakon stajanja u vodi poprimi svijetlosmeđu boju.

MELEM ZA GRUBU I ISPUCANU KOŽU
Dvije glavice luka usitniti mikserom, otprilike 50 gr, zatim protisnuti kroz gazu tako da se dobije sok.



U sok dodamo maslinovo ulje, jednu rakijsku čašicu vrhom punu. Melem nema miris po luku nego više po ulju, djelotvoran je odmah, a primjenjivati ga više puta dnevno. Promućkati melem prije korištenja jer se tekućine razdvoje.



Pratite me na blogu



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI