Sve manje sklopljenih brakova, a više razvoda

Ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

16.01.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 9821

Negativni trend sve manjeg broja sklopljenih brakova, a sve većeg broja razvoda pogađa i našu županiju. Tako je prema informacijama koje smo dobili iz Ureda državne uprave Požeško-slavonske županije, u našoj županiji lani sklopljeno 386 brakova ili 8 posto manje nego u 2011. godini. Tijekom protekle je godine Ured državne uprave zaprimio sudske presude o 337 razvoda ili 12 posto više nego u prethodnoj godini.

Najviše brakova je razumljivo sklopljeno u županijskom središtu Požegi, ukupno 138, od čega je bilo 56 građanskih i 82 vjerska braka. Druga je Pleternica sa 61 brakom, a treća je Velika. Iznenađujuće malen broj sklopljenih brakova zabilježen je u Pakracu (36) i Lipiku (28). Najmanje ih je bilo u najmalobrojnijoj općini Čaglin - samo 10.

Sličan je poredak i po broju razvoda. Prva je Požega, a slijede Pleternica i Velika. Najmanje razvoda, samo 2, bilo je na području općina Jakšić i Brestovac.


Vidljiv je još jedan trend. Među novosklopljenim brakovima sve je veći udio građanskih, odnosno onih koji nisu sklopljeni u crkvi. Najveći udio građanskih brakova je lani bio u Čaglinu (50 posto), Pakracu (44 posto) i Požegi (40 posto), dok su na području općine Jakšić u crkvi sklopljeni svi brakovi u 2012. godini.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI