Veterinarska služba zbog tehničkih poteškoća nije na terenu

Psi lutalice u Pakracu - arhivska fotografija
(FOTO: Mario Barać)

11.01.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4308

Građani javljaju našoj redakciji o sve većem broju pasa koji slobodno šeću gradskim ulicama Pakraca, u što smo se i sami uvjerili jučer, kada smo kod Pilane snimili velikog njemačkog ovčara, ali i u drugim dijelovima grada (Jug, kod bolnice…). Mnogi smatraju da je razlog sezona cijepljenja i čipiranja pasa kada, na sreću tek rijetki neodgovorni vlasnici, pse puštaju kako bi izbjegli svoju obavezu cijepljenja koja nosi i određen troškove.

Siniša Horvat, direktor Veterinarske stanice Pakrac, misli da to nije ključni razlog.

– Možda se ljudima čini da je više pasa na ulicama jer na to u ovo vrijeme više obraćaju pažnju, ali naša iskustva su takva da je broj ulovljenih pasa koji za vrijeme sezone cijepljenja ulicama lutaju bez nadzora možda tek neznatno veći u odnosu na ostale mjesece u godini, pojašnjava Horvat.


Postupak kod hvatanja takvih pasa je da, ukoliko je pas ranije cijepljen i ima čip, nakon hvatanja ga se vraća vlasniku kojem se naplaćuje trošak hvatanja. Horvat dodaje da se u pojedinim gradovima takvim vlasnicima naplaćuje i kazna temeljem Odluke o komunalnom redu. Tvrdi potvrđuje da na području Pakraca i Lipika ima takvih neodgovornih vlasnika.


– Lani smo tijekom cijele godine, dakle neovisno o sezoni cijepljenja, ulovili desetak pasa čiji su vlasnici poznati, a ulovljeni su da lutaju bez nadzora, dok je broj pasa koji nisu čipirani i ne zna im se vlasnik daleko veći, pojašnjava Horvat.

Sezona cijepljenja još nije počela jer se iz Ministarstva poljoprivrede očekuje novi cjenik na kojem bi moglo doći do neznatnog poskupljenja usluga cijepljenja i čipiranja, a Horvat očekuje da će sezona započeti najkasnije 21. siječnja.

– Moguće da je na ulicama Pakraca nešto veći broj pasa lutalica i zato što mi posljednjih desetak dana nismo bili na terenu. Kada kroz koji dan otklonimo tehničke probleme koje imamo, izlazimo na teren i nastavit ćemo s hvatanjem lutalica, iako nam građani ove godine još nisu dojavljivali da na ulicama ima lutalica, tvrdi Horvat.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI