Stopa kriminala u studenom 73 posto veća nego lani

Policija - ilustrativna fotografija
(FOTO: PU požeško-slavonska)

16.12.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 3437

Na području u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske stopa kriminala nastavlja rasti. Policija je na području naše županije u studenom zabilježila 64 kaznena djela, odnosno 3 posto više nego u listopadu ili čak 73 posto više nego u studenom prošle godine.

U odnosu na listopad, povećanje je zabilježeno samo na pleterničko-kutjevačkom području, dok je broj kaznenih djela neznatno smanjen na požeškom i na pakračko-lipičkom području. U odnosu na studeni prošle godine, rast kriminala bilježi se na području svih policijskih postaja.

Koeficijent naknadne otkrivenosti u studenom je iznosio 47, a ukupna razriješenost 69 posto. Oba su pokazatelja manja u odnosu na listopad, kao i u odnosu na studeni prošle godine.


Najviše djela je zabilježeno u liniji općeg kriminaliteta, a slijede gospodarski kriminal s 5 djela, kriminalitet droga s 4 djela te organizirani kriminal i kriminal prometa s po jednim djelom.


Ukupna materijalna šteta počinjena kaznenim djelima u studenome iznosi oko 260 tisuća kuna. Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijavljeno je 35 osoba, među kojima je šestero maloljetnika.

Više prekršaja protiv javnog reda i mira

Policija je u studenome zabilježila 38 narušavanja javnog reda i mira, što je za 6 posto više nego u listopadu, odnosno za 12 posto više nego u studenome prošle godine. Najveće povećanje zabilježeno je na području Policijske postaje Požega, dok je Policijska postaja Pleternica zabilježila blagi pad narušavanja JRM.

Najviše prekršaja zabilježeno je u Požegi (22), a slijede Lipik i Kutjevo s po 4 prekršaja. Kao i u prošlim mjesecima, najviše se prekršaja odnosi na tučnjavu i viku na javnom mjestu, a slijedi omalovažavanje policijskih službenika.

Zbog narušavanja javnog reda i mira prekršajno je prijavljeno 50 osoba, među kojima je šestero maloljetnika.

Manje prometnih nesreća

Za razliku od ostalih sigurnosnih pokazatelja za mjesec studeni, ipak je bilo manje prometnih nesreća. Policija je na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježila 36 nesreća, što je za 31 posto manje nego u listopadu, odnosno 28 posto manje nego u studenome prošle godine.

U nesrećama su stradale 22 osobe, među kojima je jedna poginula, a dvije su teško ozlijeđene.

Najviše je bilo slijetanja s ceste, zatim slijede sudari vozila iz suprotnog smjera i bočni sudari. Nepropisna i neprimjerena brzina najčešća je okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama.

U nadzoru prometa u studenome zabilježeno je 966 prometnih prekršaja. Najviše ih je napisano zbog prekoračenja brzine, zatim slijedi nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno zaustavljanje parkiranja, izvijestila je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI