Uložili 340.000 kn, povrat novca očekuju za 5 godina

Polaganje fotonaponskih panela
(FOTO: Elpos)

24.11.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 13111

Desetak kilometara udaljeno naselje od Požege, znakovitog imena Radnovac u općini Jakšić, mjesto je u kojemu je izgrađena prva i za sada jedina solarna elektrana u našoj županiji. Trideset kilovatnu solarku doslovno su svojim rukama za dva mjeseca izgradili Tomislav Babić, vlasnik tvrtke ELPOS, njegova kći Željka Grcić i zet Jurica Grcić koji također rade u ELPOS-u.

Elektrana je u probni rad puštena u lipnju, a isporuka električne energije u mrežu HEP-a krenula je u srpnju ove godine.




- Imali smo vlastiti novac za investiciju, a kada nismo imali za koga raditi u firmi i kada je bilo lijepo vrijeme za biti na krovu postavljali smo panele. Glavni motiv nam je bila zarada i nova znanja, ali ne i tzv. zelena energija, jer to baš i nije tako zeleno kako govore oni koji prodaju ovakve sustave, priča nam Tomislav Babić, profesor elektrotehnike. Njegova tvrtka inače se bavi proizvodnjom, projektiranjem i ugradnjom opreme za niskotemperaturna električna grijanja. Elektrotehnika je struka i Željki i Jurici Grcić tako da im je svima izgradnja solarne elektrane bio i profesionalni izazov.



Jurica Grcić, Željka Grcić i Tomislav Babić

Uloženo će vratiti za 5 godina

Prikupljanje dokumentacije trajalo je 10 mjeseci, a Babić kaže kako su se znali naći u situaciji da zbog toga što su prvi na ovom području koji grade sunčevu elektranu pomažu administraciji odraditi njihov dio posla. Projektiranje sustava i nadzor povjerili su Željkinom kolegi iz studentskih dana koji je vlasnik tvrtke Solektra iz Čakovca koja izgrađuje solarne elektrane u cijeloj Hrvatskoj. Sve ostalo, osim određenih usluga za koje su angažirali vanjske tvrtke, odradili su sami.

Formula zbog koje njihova sunčeva elektrana ima povrat investicije manji od 5 godina leži u činjenici što su mogli i znali dobar dio posla odraditi sami. No, važno je i što nisu podigli niti kune kredita za investiciju koja je u konačnici iznosila 343.600 kuna bez PDV-a.

Najveći udio u investiciji bili su fotonaposnki paneli, ugrađeno ih je 109, a koštali su 208.000 kuna bez PDV-a.
- Dok sam ja u firmi, nećemo uzeti niti kune kredita, kaže Babić čija je tvrtka, neopterećena kreditima, jedna od najboljih malih tvrtki u županiji (8 zaposlenika). Ovakve investicije inače imaju povrat novca za 7 do 9 godina.

Solarke na zapadu više nisu biznis

- Mnogi misle da su sunčane elektrane veliki biznis, no vani je to prošlo. Njemačka i Španjolska su gotove, a tko će natjerati Francuska koja ima 64 nuklearna reaktora da gradi solarne elektrane? U Češkoj ja bilo kriminala, a zbog solarnih elektrana elektroenergetski sustav im se raspao.

Babić kaže i kako solarne elektrane nisu neki zahvalni izvor električne energije. Pojašnjava da u danima kada je oblačno njegova elektrana proizvede minimalnih 9 kilovatsati, a da je sunčano proizvodilo bi se 200 do 215 kilovatsati električne energije.

Više o solarnoj elektrani ELPOS saznajte na njihovoj web stranici.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI