Odlučite se: Želite li veliku tvornicu ili turistički kompleks?

Jasminka Stričević i Davor Njirić
(FOTO: Mario Barać)

21.11.2012. | Mario Barać
Pregleda: 9892

„Odluka Gradskog vijeća Grada Lipika s posljednje sjednice o zemljištu nedaleko ergele, gdje se planira izgradnja ogromne tvornice, je najblaže rečeno ishitrena i nepromišljena, nije u skladu s općim interesima Grada nego je u interesu pojedinaca i pojedinih interesnih lobija“. Stav je to Davora Njirića, savjetnika ministra turizma i člana Nadzornog odbora Zdravstveno-rekreacijskog centra Lipik koji je danas održao 4-satnu sjednicu.

Svoj stav je Njirić obrazložio danas u Poduzetničkom centru Pakrac gdje je, upravo u organizaciji Grada Lipika i partnera Grada Pakraca i PC Pakrac, održana radionica baš na temu „Strategija razvoja turizma Lipika i Pakraca“, u sklopu projekta „Stazama lipicanca i kuna“.

Možemo izgubiti investitore


- Ova odluka ozbiljno ugrožava privatizaciju ZRC-a i najveća je prijetnja razvoju turizma na ovom području. Ako je ta odluka stvarni stav Grada, moguć je i najgori scenarij, a to je da izgubimo potencijalne investitore u ZRC, tvrdi Njirić.


Pregovori završeni – privatizacija ZRC-a kroz nekoliko dana

Tom prilikom je okupljene, među kojima je bila i Jasminka Stričević, direktorica ZRC-a, upoznao sa svježim informacija kako je privatizacija ZRC-a, nakon dugih i mukotrpnih pregovora, napokon pred samim rješavanjem te je dodao da bi se to trebalo dogoditi vrlo brzo, kroz nekoliko dana.

- Engleski investitor će dostaviti obvezujuću ponudu i bankovno jamstvo i stvar je praktički riješena. Ali nitko ne može reći kako će isti ti investitori reagirati kada čuju za ovu odluku da je suglasan da se u neposrednoj blizini grada i ergele planira raditi ogromna tvornica. Posebno jer su i prilikom prvih obilazaka bili nesretni što je današnja tvornica tu gdje je, ali su se s time morali pomiriti.

Tvornicu dislocirati

Ovdje nije pitanje ili industrija ili turizam, jer je i jedno i drugo potrebno i spojivo, ali ne praktički na istoj lokaciji i buduću tvornicu je potrebno dislocirati. Investitor je, osim obnove objekata u vlasništvu ZRC-a, konkretno iskazao interes za uređenje kompletnog Lipika, pa želi ulagati u Specijalnu bolnicu Lipiku, želi investirati i u obnovu i proširenje ergele kako bi Lipik postao uređena sredina. Grad se zato hitno treba odrediti želi li svoj najbolji dio zemljišta staviti u službu razvoja turizam kroz investiciju koja je izvjesna i pred vratima ili želi to zemljište prenamijeniti za izgradnju tvornice, pojašnjava Njirić i dodaje kako su članovi Nadzornog odbora, ali i svi akteri uključeni u pregovore oko privatizacije ZRC-a, ostali šokirani ovom odlukom vijećnika.

Obzirom da je sporno zemljište u državnom vlasništvu i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa će ići s razine ministarstava, tvrdi kako je siguran da Ministarstvo turizma neće dati pozitivno mišljenje ovom prijedlogu prenamjene državnog zemljišta.

Ergela u sendviču tvornica

Njirić je ukazao i na problem velik povećanja kamionskog prometa u slučaju izgradnje tvornice na toj lokaciji što je, kako kaže, nespojivo s idejom razvoja turizma i proširenja i obnove ergele koja bi se praktički našla u sendviču između dvije tvornice stakla.

Gradonačelnik smiruje strasti: Nećemo ugroziti privatizaciju ZRC-a

Svoje mišljenje nam je na ovu temu dao i gradonačelnik Haramija koji primiruje strasti.

– Grad Lipik ni u ludilu ne pomišlja ugroziti najavljene projekte potencijalnih engleskih investitora. Na kraju krajeva, oni su se najprije meni obratili i svima je jasno da je to investicija od životne važnosti za Lipik. Što se tiče tvornice, mi smo tek u fazi pregovora s investitorima koji su se pojavili i pokazali spremnost u ulaganje u naš kraj. Naravno da ćemo i s tim investitorima najozbiljnije razgovarati i već postoje određene alternativne lokacije za izgradnju tvornice float stakla. Ponavljam i poručujem i savjetniku Njiriću i svima ostalima: Grad Lipik ničime neće ugroziti privatizaciju ZRC-a i ovu investiciju koja bi nam napokon mogla vratiti turizam što je svima i krajnji cilj, ističe Haramija.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI