Lucić o tunelu: Ne zaustavljajte započete projekte!

Franjo Lucić
(FOTO: Vjeran Blašković)

02.11.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 14912

Predsjednik HDZ-a Požeško-slavonske županije Franjo Lucić izjavio je kako mu se čini da gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko opstruira projekte koji su bitni za razvoj Požeško-slavonske županije. Pri tome Lucić apostrofira na HDZ-ov projekt najbržeg izlaska Požežana na autocestu koji predviđa izgradnju i 800 metara dugog tunela kroz Babju goru. Pri tome je rekao kako smo jedna od cestovno najizoliranijih županija.

- Gospodarstvo je u velikom zaostatku za ostalim županijama, a izgradnja ovakvih cesta mora biti prioritet, rekao je Lucić pojasnivši da je projekt došao do raspisivanja natječaja za izradu glavnog projekta. Treba, rekao je, još godina i pol da se potvrdi glavni projekt i može krenuti izgradnja. Ne moramo ju izgraditi u jednoj godini, gradimo ju pet godina. Ako su mogle druge županije ishoditi novac za ovakve cestovne projekte, zašto ne bismo i mi.

Lucić tvrdi da je o tom projektu razgovarao s direktorom Hrvatskih cesta koji mu je rekao da projekt treba nastaviti i raspisati natječaj (vrijedan oko 400.000 kn) za izradu glavnog projekta. No, smeta mu što se gradonačelnik Ronko nedavno izrugivao s projektom brze ceste koja bi najbližim putem spojila Požežane s autocestom A3 kod mjesta Godinjak. Smeta mu i što gradonačelnik Ronko govori da je cesta od Požege prema Brodsko-posavskoj županiji kroz Sokolovu ulicu najbliži i najbrži izlaz na autocestu.


Pogledajte i poslušajte što je o opstruiranju projekata i cesti preko Vrhovaca rekao Franjo Lucić.




Brza cesta Brestovac - Staro Petrovo Selo (Sažetak studije utjecaja na okoliš, PDF) bila bi dugačka 15 kilometara, a početak bi bio između Brestovca i Zakorenja gdje bi se gradio kružni tok. Procjenjuje se da bi projekt ukupno vrijedio oko 300 milijuna kuna, od čega bi 200 milijuna kuna izdvojilo za izgradnju cestovne infrastrukture, a 80 milijuna za izgradnju tunela. Cesta bi završavala kod mjesta Godinjak udaljenog 11 kilometara do izlaza Nova Gradiška.

Do toga bi izlaza (kojega sada Požežani koriste) od Požege, rutom koju zagovara Lucić, bilo potrebno oko 33 kilometra, od čega oko 6 kilometara od Požege do brze ceste, 16 kilometara nove brze ceste i 11 kilometara postojećeg autoputa.

Lucić kaže kako su projekt radili stručnjaci i da se radi o svjetskoj trasi. Pri tome dodaje da se projekt treba završiti i imati ga spremnim za novčane fondove koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI