Pudar mora sve vidjeti, a ne smije biti viđen

Pudari pomažu u berbi grožđa
(FOTO: Domagoj Katić)

03.10.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 9383

Vinogorje u Kaptolu ovih dana daje posljednje grozdove za vino, a kaptolačkim pudarima zadnje dane za vršenje svoje odgovorne dužnosti. Upravo su pudari ti koji od početka šaranja grozdova pa sve do ovih dana ubiranja posljednjih grozdova pazili na vinograde od ptica i brzih prstiju posjetitelja.

Staru tradiciju i službu pudara Udruga vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol obnovila je prije 3 godine i danas broji 90 pudara. Pudarstvo nije samo tradicija, nego i aktivna služba u kojoj svaki pudar ima svoj dan i teritorij koji obilazi. Podijeljeni su u 4 grupe od kojih svaka ima 20-ak članova. Zatekli smo ih u berbi u vinogradu OPG Baraba.

- Pudar mora biti osoba koja ima vinograd, ali ako netko ima žarku želju za pudarstvom onda mu se to može omogućiti i bez tog uvjeta. Danas je stvarno velik interes i nema dobne granice, tako da imamo članove od 28 pa sve do 72 godine - kaže Josip Novak, voditelj jedne od 4 pudarske grupe. Dodaje kako pudar mora vidjeti, a ne smije biti viđen. Može se pokazati u berbi i gazda ga treba počastiti, a od opreme mora imati i pištaljku, trubu, naravno torbu punu slanine, kobasice, kruha i pola litre rakije.





- Vremenske prilike ne igraju ulogu, moje čizme su blatne jer su sinoć bile u pudarenju - kaže Novak uz napomenu kako je u mladosti i sam imao iskustva s pudarima koji su ga uhvatili kako krade grožđe u vinogradu dok je čuvao krave.

- Vidio me i odmah odveo kući, prijavio roditeljima od kojih se znalo dobiti i malo batina. Nema popuštanja ni za jedan grozd, kaže se ako ćeš grozd pojesti moraš pudara pitati - završava Novak kroz smijeh.

Završna priredba pudara održat će se u nedjelju s početkom u 13 sati kuhanjem pudarskog kotlića. Nakon toga će posjetitelji moći vidjeti povorku KUD-ova u 14:30 koji će sudjelovati u završnoj berbi i grožđe pretvarati u mošt, a nakon odabira najboljeg kotlića na kaptolačkom sportsko-rekreacijskom centru slijedi pudarska olimpijada i revijalna utakmica između pudara i pudarica. Na kraju će se svi zabaviti uz glazbu Tamburaškog sastava Castrum i Martine Barač.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI