Stručno osposobljavanje: 101 osoba radi za 1.600 kuna

Ivica Tomljanović i Mirjana Duvnjak
(FOTO: Mario Nakić)

18.09.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 12047

Kroz mjeru Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa od ožujka do danas zaposlena je 101 osoba s područja Požeško-slavonske županije, izvijestio je Ivica Tomljanović, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Požega.

Mjera se odnosi na nezaposlene bez radnog iskustva u zvanju te im se na taj način omogućuje stjecanje radnog iskustva potrebnog za pristupanje majstorskom, stručnom ili državnom ispitu te povećanje zapošljivosti visoko obrazovanim osobama bez radnog iskustva u zvanjima za koja nije propisano polaganje stručnog ispita.

U javnim radovima 268 zaposlenih


HZZ također financira zapošljavanje u javnim radovima, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. U programu javnih radova tijekom zadnjih 6 mjeseci zaposleno je 268 dugotrajno nezaposlenih osoba s područja naše županije.


Potpore za zapošljavanje koristi 27 poslodavaca, i to za ukupno 35 radnika, a potpore za samozapošljavanje odobrene su za šest nezaposlenih osoba koje pokreću vlastiti posao.

Među programima za povećanje zapošljivosti je i program obrazovanja nezaposlenih. U ovom trenutku uključeno je 12 osoba u prekvalifikaciju za vozača motornih vozila, zidara i tesara, a 18 osoba je osposobljeno za pomoćne kuhare i sobarice. Početkom listopada krenut će osposobljavanje za zavarivače, u što će biti uključeno 20 osoba.

Projekt LPE vs. LPE

Stručni suradnik u HZZ-u Mihael Rukavina predstavio je projekt "LPE vs. LPE" ili "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje protiv lokalnog siromaštva i isključenosti". Nositelj projekta je požeški HZZ, a partner Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije.

Cilj projekta je ojačati i pojačati kapacitete Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u našoj županiji za izradu relevantnih projekata koji će imati šanse na budućim natječajima Europske unije. Među aktivnostima nabrojeni su: edukacija članova, evaluacija provedbe postojeće strategije razvoja ljudskih potencijala, edukacija članova LPZ-a o Europskom socijalnom fondu i izrada web stranice koja će sadržati podarke o svojim projektima vezanim uz razvoj ljudskih potencijala koji su provedeni ili su u tijeku na području požeške županije.

Ukupna vrijednost projekta je oko 30 tisuća eura, a zatraženi iznos donacije Europske unije je oko 30 tisuća eura. Projekt je prošao u prvoj fazi natječaja, a u prvoj polovini sljedeće godine očekuje se konačni rezultat.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI