Europski novac za selo i obnovljive izvore energije

Ranč u Kadanovcima
(FOTO: Domagoj Katić)

23.08.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8488

Europska unija kroz program IPARD financira šest komponenti razvoja ruralnih područja od poljoprivrednih gospodarstava, prerade, unaprjeđenja okoliša do implementacije lokalnih akcijskih grupa (LAG), infrastrukture te diverzifikacije ruralne ekonomije. Za razliku od nekih drugih europskih fondova za novac iz IPARD-a ne mogu se natjecati udruge, općine i gradovi jer je fond namijenjen mikro poduzetnicima tj. onima koji imaju manje od 10 zaposlenih. Nije važno jesu li registrirani kao OPG, obrt ili tvrtka.

Kroz Mjeru 302. za koju je natječaj otvoren do 24. rujna, financira se ruralni turizam, tradicijski obrti, izravna prodaja, slatkovodne akvakulture, usluge, prerada na poljoprivrednom gospodarstvu i što je posebno zanimljivo - obnovljivi izvori energije za što je namijenjeno i najviše novca. Europska unija po završenom će projektu izvršiti povrat 50 posto uloženih sredstava.

LAG osnova za sve


Ta je mjera IPARD-a danas prezentirana u Velikoj na sastanku članova LAG-a Papuk-Krndija gdje je naglašena važnost donošenja Lokalne razvojne strategije, čija je izrada pri završetku. Novac iz fondova EU neće moći povući oni koji nisu članovi LAG-a ili njihova investicija nije u skladu sa strategijom razvoja LAG-a.


- Ministarstvo je odredilo rujan kao zadnji mjesec u kojemu se može usvojiti Lokalna razvojna strategija. Na osnovu nje bit će dodijeljena sredstva za financiranje rada LAG-a i zapošljavanje profesionalne osobe koja će ga voditi, rekao je predsjednik LAG-a Papuk-Krndija Ivica Samarđić. U LAG-u su općine Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić te Grad Kutjevo.

Dodatni sadržaji i aktivnosti


Dijana Ferković prezentirajući Mjeru 302. rekla je da su njeni potencijalni korisnici, između ostalih, i oni koji imaju krave, a žele povećati prihode dodatnom djelatnošću ili privatnici koji žele izgraditi vrtić, turističke kapacitete i sl.

- Investicija ne smije biti započeta, a nije bit ulagati zbog potpore, već je li investicija isplativa i kada će se vratiti nazad. IPARD fond je za ozbiljne ulagače i 50% sredstava koji se vraćaju treba promatrati kao povrat poreza, rekla je Ferković.

Ništa bez urednih papira

Visina investicija koje se prihvaćaju su 675.000 eura za projekte obnovljivih izvora energije i 150.000 eura za sve ostale sektore. Oni koji se natječu za sredstva moraju imati riješene sve imovinsko-pravne odnose, legalizirano imanje, ne smiju biti prezaduženi, a poslovanje im mora biti pozitivno. Pri tome, kaže Ferković, teško je pronaći one koji zadovoljavaju sve uvjete. Zato predlaže da se korisnici u sklopu LAG-a okupe te o zajedničkom trošku, koji je daleko manji nego kada se nastupa pojedinačno, riješe poslovi oko legalizacije objekata na selu.

Govoreći o troškovima izrade natječajne dokumentacije i postupka, Ferković je rekla da je za projektnu dokumentaciju, poslovni plan, elaborat o zaštiti okoliša i konzultacije usluge potrebno izdvojiti između 26 i 155 tisuća kuna. Do sada je Hrvatska iz programa IPARD iskoristila svega 4 posto sredstava.

Više o LAG-u Papuk-Krndija pročitajte na njihovim web stranicama.
Postanite član Facebook stranice LAG-a Papuk-Krndija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI