Nema ostavki: Za neotvaranje bazena okrivili privatizaciju

Stjepan Horvat, predsjednik Nadzornog odbora ZRC-a Lipik
(FOTO: Mario Barać)

11.07.2012. | Mario Barać
Pregleda: 9019

"Ne smatramo da je neotvaranje kompleksa bazena u Lipiku, a temeljeno na realnim razlozima, povod za ostavku Uprave koja se bira putem natječaja svake četiri godine i ne uživa zaštitu državnih institucija, a ni Nadzornog odbora koji imenuje Skupština dioničara. Svi zajedno čine dugogodišnje profesionalne i ljudske napore da se Lipik vrati na međunarodno turističko odredište, no očito bez dovoljno potpore državnih institucija", piše u priopćenju kojeg potpisuju Stjepan Horvat, predsjednik Nadzornog odbora i Jasminka Stričević, direktorica ZRC-a u ime Uprave ove tvrtke, a koje je dostavljeno nakon današnje 6-satne sjednice Nadzornog odbora ZRC-a Lipik održane u Hotelu „Lipa“.

U istom priopćenju navodi se kako je uzrok svih aktualnih problema (neotvaranje bazena, kašnjenje plaća zaposlenicima i drugo) kašnjenje privatizacije.

"Englezi spremni uložiti 90 milijuna eura"


– Posebno u situaciji kada postoje ozbiljni investitori koji godina dana čekaju i koji su spremi uložiti u ZRC oko 90 milijuna eura, ali i u ostale projekte koji u budućnosti trebaju stvoriti brand destinaciju Lipik. Njihova ponuda dostavljena je ministarstvu i AUDIO-u, a prezentacija cjelokupnog projekta bila je u Vladi RH u rujnu 2011. godine.


U priopćenju se navodi i kako svi problemi u ratu uništenog ZRC-a proizlaze iz dugogodišnjeg nepostupanja državnih institucija.

- Realna mogućnost rješenja obnove i razvitka ZRC-a kroz privatizaciju bila je 2004. godine kada je izvrsnu ponudu prezentirala svim relevantnim državnim institucijama grupa investitora iz Baden–Badena. Nakon godinu dana birokratske šutnje Hrvatskog fonda za privatizaciju i afere Maestro, investitori su odustali. Nadamo se da investitori iz Engleske neće proći kao prethodni, nego da će AUDIO uspješno privesti kraju privatizaciju, zaključuje se u priopćenju.

Predsjednik NO Stjepan Horvat nije htio otkriti ime potencijalnih investitora iz Engleske, ali je rekao kako su, zbog namjere investiranja u našu zemlju, u Hrvatskoj registrirali tvrtku kćer pod imenom „Petrus“.

– Oni su dali pismo namjere i obrazložili plan svojih ulaganja, a spremni su podmiriti i dugovanja ZRC-a, bez kamata, dakle ne 420 milijuna kuna, nego oko 230 milijuna kuna. Imaju pismo banke koje potvrđuje da su za ulaganje u Hrvatskoj spremni uložiti ukupno 400 milijuna eura. Takvog investitora se ne smije ispustiti.

"AUDIO mora ponuditi model privatizacije"

Nadzorni odbor je danas zaključio da se upute pismena upozorenja da se hitno uspostavi kvalitetna komunikacija između potencijalnog kupca i ulagača u ZRC, Agencije za upravljanje državnom imovinom i Ministarstva turizma, kako bi se stvari napokon pokrenule s mrtve točke. S vjerovnicima kojima je ZRC dužan, uglavnom su napravljeni sporazumi i to sada treba realizirati. Ključno je da AUDIO odradi ono što je trebao još učiniti prije mjesec dana, a to je da ponudi model privatizacije ZRC-a. Od njih je to prije mjesec dana zatražio i ministar turizma Veljko Ostojić, a AUDIO još nije odgovorio ništa, izjavio je Stjepan Horvat.

Na bazenima 270.000 kuna štete

O razlozima neotvaranja bazena u priopćenju piše kako je u travnju napravljena dijagnostika stanja i utvrđeno je da je za sanaciju šteta potrebno uložiti 270.000 kuna. Utvrđeno je da je potreban remont filtar stanice, niske temperature su napravile su veliku štetu na keramičkim pločicama, gubitak vode je rezultat puknuća cijevi nekoliko metara ispod zemlje, između olimpijskog i srednjeg bazena, a naveden je i niz oštećenja u okviru kompleksa prouzrokovanih „kontinuiranim divljanjem djece u mjesecima izvan sezone o čemu je redovit izvještena policija“. Slijedom navedenog Nadzorni odbor je na sjednici održanoj 23. svibnja utvrdio da ZRC „nije u mogućnosti uložiti novac kojeg nema“ pa je tada kupališna sezona ocijenjena upitnom, a danas je donesen konačan zaključak da bazeni neće raditi.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI