Zdravstveno veleučilište u Pakracu: Na jesen prvi upisi?

Dekan Havelka (u sredini) prilikom prošlogodišnjeg posjeta Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

05.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 10208

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je Dopusnicu Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu za izvođenje stručnog studija fizioterapije koji će biti dislociran u Pakracu. Saga o pokretanju ovog studija traje još od 2010. godine, sada ipak dobiva pozitivan svršetak. Pakrac će time, nakon 44 godine ponovno imati visoko školstvo jer je 1968. s radom prekinula tadašnja pedagoška akademija.

U Dopusnici koju je potpisao ministar Željko Jovanović, navodi se odgovor Agencije za znanost i visoko obrazovanje i izneseno stajalište kako je predloženi studijski program u svom stručnom dijelu identičan studijskom programu za koji je Veleučilište već ishodilo dopusnicu za izvođenje u svom sjedištu.

Definirano je da izvanredan studij traje 3 godine, a dopusnica je izdana uz uvjet da navedeno visoko učilište u razdoblju od 5 godina ravnomjerno zapošljava nastavnike do potrebnog broja i o tome jednom godišnje izvještava ministra. Još uvijek nije poznato kada bi školovanje u Pakracu trebali započeti prvi studenti fizioterapije, iako se čini da nema zapreke da prva generacija studenata sa školovanjem u Pakracu započne već ove jeseni.


Odgovor na ovo pitanje, kao i na pitanje o broju potencijalnih studenata i zaposlenih predavača, vjerojatno ćemo dobiti na tiskovnoj konferenciji koja će u Pakracu biti održana sutra, a na kojoj će, uz gradonačelnika Davora Hušku i dogradonačelnika Nikolu Šimića, biti nazočan i Mladen Havelka, dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.


Zbog što boljeg razumijevanja ovog postupka, evo i kratke kronologije.

Veleučilište je Ministarstvu uputilo 8. ožujka 2010. godine zahtjev za izdavanje dopusnice za stručni studij fizioterapije dislociran u Pakrac. Ministar je potom taj zahtjev proslijedio 29. rujna na razmatranje Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje. Utvrđeno je da navedeni program udovoljava svim uvjetima i standardima izvođenja i Nacionalno vijeće je zaključkom od 9. studenog preporučilo ministru izdavanje tražene dopusnice. To ipak nije učinjeno, uslijedili su parlamentarni izbori i smjena vlasti. Nova ekipa u ministarstvu je ponovo zatražila 28. veljače 2012. mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o opravdanosti izvođenja predmetnog studija, a pozitivan odgovor iz Agencije stigao je 8. svibnja da bi Ministarstvo 23. svibnja izdalo konačno rješenje u ovom upravnom postupku.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI