Zdravstveno veleučilište u Pakracu: Na jesen prvi upisi?

Dekan Havelka (u sredini) prilikom prošlogodišnjeg posjeta Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

05.06.2012. | Mario Barać
Pregleda: 10179

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je Dopusnicu Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu za izvođenje stručnog studija fizioterapije koji će biti dislociran u Pakracu. Saga o pokretanju ovog studija traje još od 2010. godine, sada ipak dobiva pozitivan svršetak. Pakrac će time, nakon 44 godine ponovno imati visoko školstvo jer je 1968. s radom prekinula tadašnja pedagoška akademija.

U Dopusnici koju je potpisao ministar Željko Jovanović, navodi se odgovor Agencije za znanost i visoko obrazovanje i izneseno stajalište kako je predloženi studijski program u svom stručnom dijelu identičan studijskom programu za koji je Veleučilište već ishodilo dopusnicu za izvođenje u svom sjedištu.

Definirano je da izvanredan studij traje 3 godine, a dopusnica je izdana uz uvjet da navedeno visoko učilište u razdoblju od 5 godina ravnomjerno zapošljava nastavnike do potrebnog broja i o tome jednom godišnje izvještava ministra. Još uvijek nije poznato kada bi školovanje u Pakracu trebali započeti prvi studenti fizioterapije, iako se čini da nema zapreke da prva generacija studenata sa školovanjem u Pakracu započne već ove jeseni.


Odgovor na ovo pitanje, kao i na pitanje o broju potencijalnih studenata i zaposlenih predavača, vjerojatno ćemo dobiti na tiskovnoj konferenciji koja će u Pakracu biti održana sutra, a na kojoj će, uz gradonačelnika Davora Hušku i dogradonačelnika Nikolu Šimića, biti nazočan i Mladen Havelka, dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.


Zbog što boljeg razumijevanja ovog postupka, evo i kratke kronologije.

Veleučilište je Ministarstvu uputilo 8. ožujka 2010. godine zahtjev za izdavanje dopusnice za stručni studij fizioterapije dislociran u Pakrac. Ministar je potom taj zahtjev proslijedio 29. rujna na razmatranje Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje. Utvrđeno je da navedeni program udovoljava svim uvjetima i standardima izvođenja i Nacionalno vijeće je zaključkom od 9. studenog preporučilo ministru izdavanje tražene dopusnice. To ipak nije učinjeno, uslijedili su parlamentarni izbori i smjena vlasti. Nova ekipa u ministarstvu je ponovo zatražila 28. veljače 2012. mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o opravdanosti izvođenja predmetnog studija, a pozitivan odgovor iz Agencije stigao je 8. svibnja da bi Ministarstvo 23. svibnja izdalo konačno rješenje u ovom upravnom postupku.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI