Socijalna pomoć se više neće moći koristiti za alkohol i cigarete

Namirnice - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

18.04.2012. | Mario Barać
Pregleda: 9930

Umjesto dosadašnjih bonova za nabavku životnih potrepština, korisnici programa socijalne pomoći Grada Pakraca od svibnja bi trebali dobivati unificirane socijalne košarice s već kupljenim životnim namirnicama.

Novom mjerom Grad Pakrac želi izbjeći manipulacije i zlouporabe socijalne pomoći jer je bilo slučajeva da su korisnici, umjesto brašna, šećera, mlijeka, deterdženata, kupovali cigarete, pivo i drugi alkohol, bonove za mobitel, pa čak i kućanske aparate.

Nove socijalne košarice bi trebale sadržavati 20 osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala, od brašna, ulja, šećera, preko čajeva i keksa, do deterdženata. Kako je rekao Marijan Ivanović, referent pakračkog odsjeka za društvene djelatnosti zadužen za provođenje Odluke o socijalnoj skrbi Grada Pakraca, na području Pakraca su lani bila 274 stalna korisnika socijalne pomoći, a stotinjak ih je pomoć koristilo u iznimnim situacijama. Od tog broja čak je 105 samaca, 78 je dvočlanih, 91 višečlana obitelj, a Ivanović dodaje kako je ove godine došlo do povećanja broja korisnika za desetak posto.


Za socijalne programe troškova stanovanja, nabavke namirnica, plaćanja struje, pogrebne pomoći, školske kuhinje, subvencije prijevoza srednjoškolcima, plaćanje toplih obroka s dostavom Crvenom križu i ostale socijalne i financijske intervencije, iz gradskog proračuna lani je izdvojeno nešto više od 478.000 kuna.


Nelogični i apsurdni slučajevi

- Teško je biti pravedan jer se korisnici u socijalne programe mogu uključiti kroz dva kriterija: po socijalnim uvjetima, dakle rješenjem Centra za socijalnu skrb ili po prihodu manjem od cenzusa koji je za samce 700 kuna, za dvočlanu obitelj 1.100 i tako dalje. Ovdje imamo nelogičnih slučajeva gdje osoba, primjerice, ima mirovinu od 176 kuna što se ubraja u primanje i po zakonu o socijalnoj skrbi Centar toj osobi ne može izdati rješenje. Isti je slučaj primjerice za osobu koja ima invalidninu od 120 kuna. S druge pak strane imamo slučajeva gdje osoba nema nikakvih prihoda i samim time ima rješenje Centra po kojem smo mi dužni pomoći toj osobi, a provjereno znamo da je iz drugih izvora ima primanja koja se ne mogu obračunati i ne ulaze u imovinski cenzus, a mjesečno priskrbe i više tisuća kuna. U jednom slučaju čak 7.000 kuna, pojašnjava Ivanović.

Dodaje i kako je veliki broj onih koji imaju malu poljoprivrednu mirovinu, u prosjeku između 500 i 600 kuna s čime je praktički nemoguće živjeti.

Neugodnosti i prijetnje

Dubravka Špančić, stručna suradnica Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti dodaje kako su lani u travnju, zbog zloupotrebe bonova za namirnice, iz programa isključili 9 korisnika.

– Ovo je vrlo nezgodan i neugodan posao, imali smo svakakvih slučajeva, a nisu rijetke niti ozbiljne i opasne prijetnje. Ipak, stali smo na kraj manipulacijama i zanimljivo je da poslije toga, provjerom računa, više nismo utvrdili niti jednu nepravilnost - kaže Špančić.

Dodaje i kako je Grad po zakonu dužan pomoći, u mjeri u kojoj može, samo u stanovanju.

– Svjesni smo da je našim socijalno ugroženim sugrađanima u današnje vrijeme posebno teško i stoga im i na ovaj način nastojimo dodatno pomoći, zaključuje Špančić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI