NASLOVNAKUTJEVOPOLITIKAARHIV


Vlado Krauthaker, predsjednik GV-a (lijevo) s gradonačelnikom i pročelnikom (FOTO: Mario Nakić)

GRADSKO VIJEĆE
Kutjevu prijeti bankrot: Do prosinca neće imati za plaće?

26.03.2012. | Mario Nakić PREGLEDA: 7607

Komunalne teme prevladavale su na aktualnom satu 26. sjednice Gradskog vijeća Grada Kutjeva. Vijećnike je zanimalo što je s pročišćivačem u Kutjevu, kanalizacijom u Bektežu, vodovodom u Grabarju i zaobilaznicom u Vetovu.

Pročišćivač u Kutjevu

Vijećnik Franjo Krsnik (HSS) pitao je za pročišćivač u Kutjevu. Gradonačelnik Ivica Nikolić (SDP) odgovorio je kako je problem nastao jer lokaciju predviđenu u projektnom planu ne dozvoljava HEP koji na tom potezu planira postaviti dalekovod.


- HEP nam je dosad uvijek dao negativan odgovor. Ne zna se zapravo hoće li i kada uopće dalekovod proći tom trasom, ali oni su već rezervirali područje od 500 metara na kojemu se ne smije graditi pročišćivač. Ukoliko budu ustrajni u tome, morat ćemo naći novu lokaciju i ponovno raditi projektni plan. To bi moglo usporiti sve za još godinu dana - objasnio je Nikolić.

Vodovod u Grabarju

Josip Silović (HDZ) požalio se kako u Grabarju imaju izgrađenu vodovodnu mrežu, a kućanstva još nisu priključena. U zadnje je vrijeme dio sela ostao bez vode jer su bunari presušili pa ga zanima kada će se mještani moći priključiti na postojeću mrežu.


- Treba se prijaviti najmanje 50 kućanstava i zatražiti priključak da bi vodovodna mreža funkcionirala - odgovorio je Nikolić.

- Nisam zadovoljan odgovorom jer to slušamo od početka godine. Međutim, ako budemo čekali da 50 kućanstava samo zatraži priključak, to možemo čekati jako dugo. Predlažem da gradonačelnik posjeti Grabarje i održi sastanak s mještanima, da ih upoznamo sa situacijom, ali i konkretnim uvjetima po kojima se mogu priključiti i ja vjerujem da ćemo odmah naći 50 zainteresiranih - rekao je Silović.

Gradonačelnik se složio uz dopunu da trebaju s njim doći i predstavnici iz komunalnog poduzeća Tekija. Vidjet će kada oni budu u mogućnosti, ali vjeruje da će doći u Grabarje prije Uskrsa.

Kanalizacija u Bektežu

Vijećnika Tomislava Raštegorca (HDZ) zanimalo je kada će krenuti izgradnja kanalizacijskog sustava u Bektežu, koji je već bio najavljen. Gradonačelnik Nikolić mu je odgovorio kako je sva dokumentacija pripremljena i da će projekt kandidirati za program IPARD, ali natječaj još nije raspisan.

Ostvarenje proračuna 2011.

Vijećnici su prilikom izglasavanja ostvarenja proračuna za prošlu godinu ustvrdili što su već i znali - da novca nema i da Grad preživljava. Od planiranih 17, Grad je ostvario 7 milijuna kuna prvenstveno jer najveći planirani projekt, kanalizacija u Bektežu, nije bio ostvariv zbog neriješenih imovinsko-pravnih problema pa se za njega nije moglo ni tražiti novac iz fondova.

Gradonačelnik Ivica Nikolić je sa zadovoljstvom ustvrdio kako je godina završena u plusu, no predsjednik Gradskog vijeća Vlado Krauthaker (HDZ) imao je nekoliko zamjerki.

- Vidim da je za javnu rasvjetu uloženo oko 350.000 kuna u prošloj godini. To je u odnosu na cijeli gradski proračun prevelik udio pa treba vidjeti kako uštedjeti. Tko je odgovoran što je sve manja realizacija prihoda? Zašto je komunalni pogon tako skup, a 35 posto proračuna troši se na plaće zaposlenika? - upitao je Krauthaker.

Nikolić se složio uz vezi s rasvjetom.

- Javna rasvjeta je bila uistinu skupa i zato smo krenuli s polunoćnom rasvjetom. Neki smatraju da bi se trebalo gasiti svjetla već u 23 sata, dok drugi smatraju da bi trebala gorjeti cijelu noć. Mišljenja sam da nam cjelonoćna rasvjeta nije neophodna, a s početkom proljeća razmišljam i o tome da ukinemo ranojutarnju rasvjetu jer i tako bismo uštedjeli energiju i novac - odgovorio je gradonačelnik, dok je za plaće pojasnio kako su među njima i djetnice programa Pomoć u kući, djelatnici javnih radova i u Gradskoj upravi, koji su većim dijelom ili u potpunosti financirani sredstvima HZZ-a, tako da se njihove plaće nalaze u rashodovnom i u prihodovnom dijelu proračuna.

Nezavisni vijećnik Stjepan Kordiš upozorio je kako prema njegovoj računici Grad Kutjevo već 10 godina troši više novca nego što prihoduje te je jasno kako se nalazi pred bankrotom. Silović ga je nadopunio kazavši kako je glavni razlog tomu što još uvijek nema realiziranih projekata i novca iz državnih i europskih fondova. Njihove je sumnje potvrdio i sam stručni savjetnik Grada Kutjeva za financije Dinko Špoljarić.

- Lokalna je samouprava ostala bez novca. Ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine više nećemo imati ni da platimo osnovne troškove i isplatimo plaće zaposlenicima Grada - upozorio je Špoljarić.

Nikolić je naglasio kako je glavni razlog tomu odluka Vlade RH koja je stupila na snagu 2010. godine, a nakon koje su srezani prihodi lokalne samouprave od mineralnih sirovina i koncesija na 30 posto od dotadašnjih. Na tome je Grad tijekom zadnje dvije godine izgubio oko 2 milijuna kuna.

Krenut će s ovrhama

Kako bi uspjeli naplatiti svoja potraživanja za komunalne doprinose i naknade, Gradsko vijeće je donijelo odluku o otpisu potraživanja do kraja 2008. godine. Cilj je omogućiti gradonačelniku donošenje odluke po kojoj će Grad krenuti s prisilnim ovrhama protiv onih koji od početka 2009. godine duguju za doprinose. Vijećnici su podržali ovu inicijativu gradonačelnika i ustvrdili kako je s naplatom trebalo ići još puno ranije, u prethodnom sazivu vijeća, kada su dugovi nastali.

Požežani bi mogli učiti demokraciju od Kutjevčana

Na Gradskom vijeću razgovaralo se i o programu komunalne infrastrukture koji gotovo u potpunosti nije izvršen, određena postrojba DVD-a Kutjevo za središnju vatrogasnu postrojbu te je donesena odluka o priključenju Grada u lokalnu akcijsku grupu LAG Papuk - Krndija. Sklopljen je sporazum s Općinom Babina Greda, u skladu s odlukom Vlade poništen je natječaj o prodaji poljoprivrednog zemljišta, a govorilo se i o korištenju gradskih prostorija.

Sve u svemu, puno demokratičnija sjednica gradskog vijeća od bilo koje požeške. U Kutjevu gradonačelnik ne vrijeđa vijećnike, a oni su se, iako članovi suprotne stranke, nerijetko složili s njegovim dobrim odlukama i pohvalili ih.

FOTO Pogledajte fotogaleriju Gradsko vijeće Grada Kutjeva.


Tagovi: grad kutjevo, ivica nikolić, vlado krauthaker

48 SATI NA 034PORTALU

.

Više od pola milijuna građana RH nabavilo e-propusnice

.

U HRVATSKOJ 40 NOVOZARAŽENIH: Obavljeno ukupno 11.464 testiranja

.

Zabilježen novi slučaj zaraze korona virusom u Brodsko-posavskoj županiji, ukupno ih je 14

.

Može li se koronavirus prenijeti dodirom?

.

Obavijest svim kandidatima za zanimanje policajac/policajka

.

Evo kada kreće isplata mirovina za ožujak...

.

HKS donio odluku o prekidu sezone, u svim ligama isti klubovi ostaju i u sezoni 2020./2021.

.

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u visini od 250 kuna bez PIN-a u primjeni od 6. travnja

.

Stožer civilne zaštite PSŽ moli iseljenike: ʺNe dolazite kući za Uskrs!ʺ

.

PROMETNA U KNEŽCIMA: Izlaskom iz zavoja izgubio nadzor nad vozilom te sletio s ceste

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Mercedes ML 55 AMG MOŽE ZAMJENA-KREDIT-KARTICE-FULL

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Jedan župnik se na genijalan način dosjetio kako na Cvjetnicu blagsloviti župljane

.

Ministar Aladrović progovorio o novim planovima za krizu: Moguće je skraćivanje radnog tjedna

.

Proslava Cvjetnice u Požegi

.

Danas pretežno sunčano uz mjestimičnu naoblaku

.

Zbog zlouporaba do daljnjeg nema usluge e-Prijava boravišta

.

Stožer: Imamo 1182 oboljelih, to je 56 novih slučajeva korone

.

Oprez, lako se navući: Recept za meke oblake od palačinki

.

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđena 2 nova slučaja zaraze korona virusom

.

Trgovački lanci otvaraju vrata malim proizvođačima - kome se javiti za otkup?

.

Omogućena chatbot komunikacija korisnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

.

Prošetajte s nama od Matičevca do Roginog kamena kroz krasnu fotogaleriju

.

Cvjetnica bez mnoštva vjernika, blagoslov maslinovih grančica ispred televizora

.

Učestala pitanja vezana uz izdavanje e-Propusnica

.

NE NASJEDAJTE NA LAŽNE VIJESTI: Novinski papir ne prenosi virus!

.

CRNO JUTRO: U prometnoj nesreći kod Knežaca smrtno stradao 23-godišnjak

.

NEMA NOVIH SLUČAJEVA: Požeština se još uvijek dobro drži sa tri pozitivna na koronavirus

.

Poštujte odluke Stožera civilne zaštite i za vikend ostanite doma!

.

U Velikoj se uređuje šetnica uz Veličanku

.

Uzgoj tikvica: Sjetva presadnica u travnju za raniju berbu

FOTONALAZ

HUMOR U DOBA KORONAVIRUSA: Pogledajte kako se neki ʺsnalazeʺ u izolaciji