Marko je spreman uložiti u sunčevu elektranu na kući

Marko Vucković ispred kuće na kojoj želi izgraditi sunčevu elektranu
(FOTO: Vjeran Blašković)

08.03.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 11208

Komercijalist Marko Vucković sve je naučio o sunčevim elektranama na krovu kuće. Kaže kako je i sam spreman ući u jednu takvu investiciju koja bi mu se vratila kroz 6 godina. Plan mu je nakon potpisa ugovora o otkupu električne energije otići u banku i podići kredit.

- Izračun koji obuhvaća prosječan broj sunčevih sati na našem području tijekom godine te efikasnost solarnih ploča govore mi da bi se investicija isplatila. Ugovor s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) potpisuje se na 12 godina, što znači da se 6 godina vraća investicija, a sljedećih 6 godina čisti je profit, priča nam Marko. Dodaje da bi u prvih šest godina, po njegovom izračunu, prodana električna energija vraćala mjesečnu ratu kredita. Ukupno ulaganje za elektranu od 10 kWh iznosi oko 30.000 eura.

Ljeti proizvodnja duplo veća nego zimi


- U zimskom periodu proizvodnja i prodaja električne energije ne bi podmirivala ratu kredita, ali bi u ljetnom proizvodnja bila duplo veća od potrebne za ratu, kaže Marko.


Garancija na potrebnu opremu za sustav je 25 godina. Nakon određenog vremena efikasnost solarnih panela opada i u tih 25 godina ne pada više od 20 posto. Za proizvodnju 10 kWh električne energije od sunčevih zraka potrebna je površina fotonaponskih panela između 60 i 80 četvornih metara.

Zanimljivo je da povlašteni proizvođači električne energije dobivaju ukupno 3,92 kune za 1 kWh proizvedene energije, a da potrošnju istog kilovata iz električne mreže HEP-a plaćaju 0,8 kuna.

- Izračun je odličan, a taj novac osigurali su svi potrošači električne energije u Hrvatskoj. Svatko može vidjeti na svojim računima za električnu energiju stavku obnovljivi izvori energije i koliko uplaćuju takvu naknadu. Tim novcem stvoren je fond iz kojega se plaćaju povlašteni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, kaže Marko.

Primirili ulagače

Oni koji žele uložiti u ovakvo postrojenje trenutno čekaju odluku Vlade da poveća kvotu za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Zakonski je trenutno dozvoljen samo 1 MWh za cijelu Hrvatsku, a kako ima veliki broj zainteresiranih Ministarstvo gospodarstva je "stisnulo pauzu" na izdavanje odobrenja za izgradnju sustava.

- Čeka se promjena odluke Vlade i to bi se uskoro trebalo dogoditi. Ministarstvo je pauziralo odobrenja da se ne bi dogodilo da proizvodnja premaši dozvoljeni jedan megavat, jer tada bi netko kršio zakon. To će se izmijeniti i sve će biti kao i dosada, kaže nam Ivan Lovrić koji se bavi instaliranjem sunčevih elektrana.

Hrvatska se sporazumom obvezala do 2020. godine proizvoditi 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora, tako da bi, ukoliko povlaštena otkupna cijena ostane 3,92 kune za proizvedeni kilovat, sunčeve elektrane na krovovima kuća mogle nicati kao gljive poslije kiše.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI