Puljašić nije pogriješio: Lenče nije dostavio sve papire

Ovakva vozila uskoro će zamijeniti nova s boljom opremom
(FOTO: Mario Nakić)

01.03.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 12160

Iako je inspekcija u slučaju Đačkog doma nedvosmisleno utvrdila kako je ravnatelj pogriješio pri zapošljavanju svoga sina umjesto hrvatskog branitelja, u drugom povezanom slučaju u Domu zdravlja situacija je malo drukčija. Zahtjev Davora Lenčea iz Prekopakre za ostvarenjem prava prednosti pri zapošljavanju u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije odbacuje se, stoji u rješenju koje potpisuje Ivanka Marojević, viša inspektorica rada nakon provedenog nadzora.

Podsjetimo, Lenče se među ostalim kandidatima prijavio na natječaj za radno mjesto vozača u Hitnoj pomoći, gdje je već bio zaposlen, ali samo privremeno. Budući da je kao dijete poginulog branitelja prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji imao prednost na natječaju, vjerovao je da će proći. Kada nije primljen u stalni radni odnos, braniteljske su udruge upozorile na moguće nepoštivanje zakona, a i sam je Lenče podnio pritužbu inspektoratu. Ministar zdravlja Ranko Ostojić zatražio je nakon provedenog nadzora inspektora zdravlja da se natječaj poništi, no potom je uslijedio nadzor inspekcije rada.

"Budući da je zahtjev podnesen prije zasnivanja radnog odnosa s drugim kandidatima, ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanjem postupka. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da podnositelj Davor Lenče nije uz prijavu na natječaj dostavio uvjerenje o nekažnjavanju ne starije od 30 dana niti je dostavio bilo koji dokaz da je nezaposlen, što je bio dužan učiniti. Prema tome, pravo prednosti pri zapošljavanju ne bi mogao niti ostvariti, a zahtjev za nadzor bi bio odbijen kao neosnovan, sve i da je dostavljen nakon sklopljenih ugovora o radu", stoji u rješenju inspektorice. Inače, podnositelj zahtjeva ima 15 dana za podnijeti žalbu drugostupanjskom tijelu.


Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije komentirao je da je ovo samo dokaz kako je zakon u potpunosti ispoštivan.


- Pokazalo se ono što govorim cijelo vrijeme. Prilikom provedbe natječaja, posebno smo vodili brigu o hrvatskim braniteljima koje osobno iznimno cijenim. Pozivam stoga braniteljske udruge, kada imaju bilo kakve pritužbe ili prijedloge, da dođu kod mene na razgovor - rekao je Puljašić.

U Domu zdravlja još se čekaju dva inspekcijska nalaza vezana uz ovaj natječaj i zapošljavanje, a ravnatelj vjeruje da će njihovi nalazi potvrditi isto.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI