Kuna i pol po kilogramu vune: Bolje išta nego ništa

Ilustrativna fotografija - ovce
(FOTO: PIXSELL)

01.02.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 9174

Konačno se nadzire rješenje dugogodišnjeg problema za uzgajivače ovaca. Proteklih su se godina rješavali ovčje vune na razne načine, no oni često nisu bili isplativi ni ekološki prihvatljivi. Ove se godine pojavila tvrtka Kristan nautika iz Krka, koja se bavi otkupom ovčje vune i danas je prezentirala svoju ponudu u velikoj županijskoj vijećnici pred 50-ak okupljenih uzgajivača s područja Požeško-slavonske županije koji imaju 50 ili više ovaca.

- Zainteresirani smo za otkup ovčje vune od uzgajivača s područja gotovo svih županija u Hrvatskoj, pa tako i za Požeško-slavonsku županiju gdje se uzgaja 20-ak tisuća ovaca. Otkupna će cijena ove godine biti 1,5 kuna po kilogramu vune. Crnu vunu nećemo otkupljivati jer se ne nalazi na tržištu, ali ćemo je svejedno odvoziti i zbrinjavati je na propisan način. Naš će čovjek ići od vrata do vrata proizvođača tako da će oni trebati samo pripremiti vunu. Rok plaćanja je 60 dana od odvoza - objasnila je Karolina Depope Naso iz tvrtke Kristin nautika.




Uzgajivač Ivan Grbić primijetio je da je cijena od kune i pol za kilogram vune sramotna te da ona neće biti dostatna ni da se plati šišanje ovaca. Međutim, proizvođači vune su ipak zadovoljni da se pokrenula bilo kakva inicijativa s obzirom da proteklih godina nije bilo organiziranog otkupa i oni su nerijetko morali bacati vunu. Požeško-slavonski dožupan Željko Jakopović obećao je uzgajivačima da će Županija također sudjelovati u subvencioniranju, ali nije rekao kojim novčanim iznosom.



Ivan Grbić (u sredini)



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI