Darko Pavić Dajka: Imam talent prepoznati ljudsku glupost

Darko Pavić Dajke, autor izložbe
(FOTO: Privatna arhiva)

14.12.2011. | Luka Bucić
Pregleda: 14198

Tom klub u petak (16. prosinca u 19 sati) bit će nezaobilazno odredište za sve ljubitelje dobre karikature. Imamo čast u Požegi ugostiti samostalnu izložbu glasovitog hrvatskogkarikaturista Darka Pavića Dajke iz Slavonskog Broda koji živi u Zagrebu.

Neki stariji čitatelji će ga se sjetiti poradovima u Sportskim novostima, Vjesniku, Dinamovom listu, Slobodnoj Dalmaciji i drugima. Mlađima je poznat kao ilustratornaslovnih romana kao što su Colt, Afrodita, Valentina i nezaobilazni Alan Ford, kao i suradnik u izradi animiranih filmova Čarobnjakov šešir, Čudesna šuma i Leteći medvjedići.

Unatoč zaista širokom spektru umjetničkograda sam autor za karikaturu kaže da mu je omiljena forma izražaja.


- Imam talent prepoznati ljudsku glupost i kroz karikaturu prikazati geg, zabaviti inasmijati ljude. Također, karikatura, za razliku odozbiljnog slikarstva nema odabranu publiku, ona će nasmijati jednako profesorai zemljoradnika. Karikatura je za sve, kaže Pavić.


Ne crta o politici

Tematika koju Dajka obrađuje u svojim radovima je zaista raznolika, odvjerske, erotske, socijalne, sportske... Ipak, od ranih devedesetih izbjegava političku karikaturu.

- Radio sam i političku karikaturu, bilisu na udaru Milošević i ostali, bilo je tada dosta materijala. U jednomprijelomnom trenutku postao sam apolitičan, a to se stanje zadržalo do danas.Ne pripadam niti jednoj stranci, kao i većina mojih kolega i ne bihtio svojim radovima vrijeđati niti jednu političku opciju.

U Požegi igrao košarku

Malo je poznato o ovom umjetniku da jesudjelovao u obrani Hrvatske, a svoj doprinos uspomeni na Domovinski rat dao jekao autor prvog hrvatskog stripa o Domovinskom ratu Bitka za Nuštar.


- Za Požegu me vežu samo najljepše uspomene, iako moram priznati danemam baš previše prijatelja tamo. Sjećam se da sam kao klinac bio na auto-mototrkama i kao košarkaš sam nastupao nekoliko puta u Požegi, lijepgrad i izuzetno se radujem ovoj izložbi, rekao je Pavić najavljujući izložbu.


- Bit će tu ponešto za svakoga, cjelokupna retrospektivamoga rada od početka, pa sve do radova koji su nastali zadnjih mjeseci,tematika raznolika, siguran sam da neće biti razočaranih.


Dakle, razloga za posjetuovog kulturnog događaja ima na pregršt, na vama je samo da se u petak u 19 satizaputite do Toma i uživate u ovoj, za naš grad, zaista rijetkoj prilici.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI