¨Smij se danas, plači sutra¨

Željeznička postaja Ratkovica
(FOTO: F.M.)

04.11.2017. | Franjo Memedović
Pregleda: 11365

"SMIJ SE DANAS, PLAČI SUTRA", a ispod u nastavku; "Ovo čitaj svaki dan" piše na ulaznim vratima u čekaonicu željezničke postaje u Ratkovici. Što je autor ovom porukom htio reći i je li ona baš na ovom mjestu slučajno napisana, možemo samo nagađati.




Ipak bi u ovom slučaju ovu poruku trebalo shvatiti i staviti je u kontekst stanja i avetnog izgleda zgrade ratkovačke željezničke postaje, koja je više nego u jadnom stanju. Ako se na ovom mjestu ima razloga nečemu i nasmijati, onda to sigurno nije ono zbog čega ćemo sutra gorko zaplakati, a to je ona neminovnost koja slijedi zbog ovakvog ponašanja, a koja određuje sudbinu našeg puta upropadanje i zaostajanje. Teška konstatacija, ali kaže stara izreka ,,AKO LAŽE KOZA, NE LAŽE ROG ", jer suočiti se s istinom ipak je bolje prije, zato što ona kasnije nikada neće doći.









A ono što danas vidimo i što slike pokazuju te čemu danas na željezničkoj postaji u Ratkovici svjedočimo, tužna je slika koja je odraz nemara loših vlasnika i još lošijih gospodara. Sjećanja pisca ovih redaka na ulogu ove željezničke postaje u prošlost, nikada neće izblijedjeti jer to su uspomene na dane i godine kada je ova postaja i ova pruga za učenike, radnike i sve ostale iz Ratkovice, Drenovca, Komorice i Pavlovaca, bila jedina veza i mogućnost za odlazak na kraća i duža putovanja, i bila je mjesto ispraćaja i dočeka. Ova željeznička postaja život im je značila. Istina, puno se toga od onog vremena promijenilo, osobni automobili, autobusni prijevoznici, a i demografija i emigracija učinili su svoje i zato mjesta za neku usporedbu s nekim prošlim vremenima nema. Nove okolnosti i ovo današnje vrijeme nikoga ne može opravdati da se nemarno odnosi prema postojećoj željezničkoj infrastrukturi, da je ne održava i da je prepušta zubu vremena. Možda će to ipak nekima drugima u nekom drugom vremenu, koji budu bolji i drugačiji od nas, trebati.







Ova pruga i ratkovačka željeznička postaja tu su već više od stotinu godina, i ne daj Bože da nekom na pamet padne da je više tu ne treba. Tada niti plakanje niti smijanje nikome neće pomoći, a onda će samo u nekim emisijama i rubrikama vremeplova, biti spominjano kako je i Zlatna dolina svoju prugu i svoje željezničke postaje nekada imala.







Tekst i foto: Franjo Memedović


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI