Iz Tekije poručuju: Kompostište napravite u dvorištu

Kompostište
(FOTO: Matija Topolovec/PIXSELL)

16.11.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9200

Komunalna tvrtka Tekija, iako je to bilo najavljivano još početkom 2010. godine, još uvijek ne odvozi zeleni otpad iz kućanstava. Našeg čitatelja koji bi odložio lišće oraha, zanimalo je hoće li i kada Tekija početi odvoziti takav otpad?

Kompostišta u dvorištu najbolje rješenje

- Interes za uslugu odvoženja biootpada je malen. Tekija nije u potpunosti odustala od uvođenja ove usluge, ali ona košta. Ono što preporučamo stanovnicima koji imaju takav otpad je da naprave u dvorištu kompostište na kojega će odlagati zeleni otpad - odgovorio je direktor razvojno-tehničkog sektora u Tekiji Mile Beslić.
Nakon što prođe proces razgradnje, nastali humus može se koristiti u povrtnjaku ili za cvijeće, a bogat je hranjivim tvarima koje su potrebne biljkama.


Novi "zeleni otoci" u Požeštini


- Više smo se usmjerili na proširenje mreže za sakupljanje korisnog otpada poput stakla, papira i plastične ambalaže. U razgovoru smo s općinama i gradovima oko lokacija spremnika za prikupljanje korisnog otpada i vjerujem kako će u narednim mjesecima doći i do realizacije. Kontejneri su kupljeni i nema razloga da Tekija uskoro ne počne i na području cijele Požeštine odvoziti korisni otpad, rekao je Beslić.

Već sada sustav odvožnje korisnog otpada funkcionira na području grada Požege gdje su stanovnicima na raspolaganju "zeleni otoci" sa spremnicima u koje mogu odložiti papir, staklo i plastičnu ambalažu. Tekija takav otpad privremeno skladišti na deponiji u Alilovcima gdje ga preuzimaju ovlaštene tvrtke za otkup.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI