Nova drama u Jakšiću, Općinsko vijeće nelegitimno?!

općina jakšić
(FOTO: M.M.)

11.07.2017. | A.M.
Pregleda: 13660

Nakon dobivanja nekoliko mišljenja pravnih stručnjaka za lokalnu Upravu i samoupravu a u svezi konstituiranja Općinskog vijeća u Jakšiću prevladava činjenica da će Ministarstvo uprave poništiti konstituirajuću sjednicu i stvari vratiti na početak.

04.07.2017. godine u drugom pokušaju konstituirano je Općinsko vijeće izborom gsp. Domagoja Oreškog za predsjednika. Tomu je prethodilo mučno i prevarno nastojanje lokalnog HDZ-e da izborni poraz pretvori u barem snošljivu situaciju unutar vijeća pa su zakulisnim igrama, pritiscima i trgovinom na svoju stranu pridobili dvoje vijećnika izabranih sa Nezavisne liste gsp. Željka Kalića "Za bolje sutra" gsp. domagoja Oreškog i njegovu šogoricu gđu. Nataliju Baričević.

Prvotni Prijedlog za predsjednika Općinskog vijeća gsp. Mladena Raguža koji je u ime Nezavisnih lista,nositelja gsp. Zdenka Biondića te gsp. Mladena Raguža kao i vijećnice ispred SDP-e gđe. Marije Šinko Ružičić, podnio gsp. Raguž (u ime 7 vijećnika) nije dobio potrebnu većine unatoč činjenici da su na njemu bili i potpisi dvoje "odbjeglih" vijećnika gsp. Oreškog i gđe. Baričević.


Nakon toga prijedlog predaje osobno gsp. Oreški (vrlo skromno) predlažući sebe uz priložene potpise gđe Baričević i svoj osobno. Pojedini mediji su krivo izvijestili da je prijedlog sadržavao sedam potpisa no istina je sasvim drugačija.


Kako Poslovnik o radu Općinskog vijeća decidirano kazuje u članku 9.st.4 da vijećnik može potpisati samo jedan prijedlog nedvojbeno jest da je postupano mimo Poslovnika a što utvrđuje i predstavnica Državne uprave u Požegi gđa. Jurković.

Umjesto da tu stane,a pošto više nije bilo prijedloga (HDZ nije niti pokušao što zorno kazuje o zakulisnim igricama s dvoje odmetnutnih vijećnika) prekine sjednicu i u roku 30 dana sazove i treću.

Dalje se sve odvijalo u poznatom scenariju. Za prijedlog sedam vijećnika Nezavisnih lista i vijećnice SDP-e glasuje 5 vijećnika dok za drugi prijedlog tj gsp. Oreškog glasuje mašinerija iz HDZ-e uz dva vijećnika s liste gsp. Željka Kalića.

Prigovor na nezakonito postupanje pri izboru predsjednika Općinskog vijeća je upućen Ministarstvu uprave koje će u brzom vremenskom periodu donijeti pravorijek i po svemu sudeći ako se ne uplete zona visoke politike rezultirati poništenjem svih odluka druge konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća u Jakšiću.

Zbog istine ovdje ističemo zahtjev gsp. Raguža da se da na uvid javnosti odnosno stanovnicima Općine da niti jedan medij a koji je interpretirao tijek sjednice Općinskog vijeća nije prenio autentično već samo one činjenice koje odgovaraju isnteresnoj skupini tj HDZ-e.

Nije istina da je gsp. Raguž protiv ustrojavanja nove jasličke skupine unutar Dječjeg vrtića Jakšić no kategorički jest protiv dosadašnjeg načina rada unutar vijeća a koji se svodio na čin da načelnik iščita prijedlog (svoje želje) a vijećnici kimanjem glava i bezuvjetnim dizanjem ruku većinom aklamacijom isto i prihvaćaju ne tražeći dodatna obrazloženja niti ulazeći u bilo kakve rasprave. Tako se znalo dogoditi da dvadesetak i više točaka usvoje već u rekordnom roku trajanja sjednica od dvadesetak ili malo više minuta ili tzv telefonske sjednice uz činjenicu da jedan vijećnik nije imao nikakav telefonski priključak.

Gsp. Raguž je inzistirao samo na transparentnosti predlažući da se nadopuna dnevnog reda koju je zatražio gsp. Kovačević ne usvoji već da nam u roku nekoliko dana dostavi pisane materijale a sjednica sazove nakon toga. Kada čujete nebulozu od strane gsp. Kovačevića da je razlog za žurnost ta što Ministarstvo ide na godišnji odmor (što je laž jer niada cjelokupno Ministarstvo ne odlazi na odmor) te da neće raditi jedan dulji vremenski period onda sažmete svu glupost i pokušaj potcijenjivanja vijećnika do razine infatilnosti (dječjeg postupanja).

Nadalje niti jedan medij nije objavio da je gsp. Raguž također zatražio nadopunu dnevnog reda sa točkom "Stanje unutar Jedinstvenog upranog odjela " a zbog činjenice da isti ne egzistira dulje od godinu i pol dana od kada je smijenjena dotadašnja pročelnica gđa. Kovačić.

Pored toga notorna je činjenica da unutar spomenutog odjela radi lokalna službenica dulje od deset godina bez položenog Državnog stručnog ispita (a što je uvjet nakon godine dana rada unutar sustava) a što je moguće samo velikim zauzimanjem gsp. Kovačevića koji je na taj način počinio tešku povredu službene dužnosti odnosno zloporabu ovlasti i položaja. Koji ga je razlog motivirao saznat ćemo uskoro jer imamo provjerenu informaciju da se već desetak dana a po prijavi provodi Upravni nadzor nad radom spomenutog odjela od strane Inspekcijske službe Ministarstva uprave.

Treći razlog koji je gsp. Raguž istaknuo jest oduzimanje službenog mobitela i ključeva službenih prostorija lokalnom službeniku drugi dan nakon drugog kruga lokalnih izbora pod optužbom da je agitirao protiv gsp. Kovačevića u izbornoj kampanji.

No tijekom glasovanja prijedlog je dobio samo 5 glasova uz jasno protivljenje vijećnika HDZ i HSS kao i novo priklonjenih vijećnika s Nezavisne liste gsp. Kalića. ( gsp. Oreški i gđa. Baričević).

Na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća pet nezavisno slobodoumnih vijećnika će predložiti sijaset točaka kao prijedlog a sve u cilju poboljšanja življenja cijele zajednice a ne samo odabranih. Ističemo samo neke; promptno vraćanje subvencioniranja prijevoza za srednjoškolske učenike koje je sramotno ukinuto,dodjela stipendija za sve redovne studente s područja općine Jakšić,rješavanje teških problema unutar Jedinstvenog odjela te trenutačno ( a u čemu imaju potporu i vijećnika gsp. Oreškog i gđe. Baričević, naravno ako nisu promijenili stav od zadnjeg dogovora u kući gsp. Oreškog) smanjivanje neopravdano visokih primanja ( na ime plaće i naknade) a u pogledu proračuna Općine kako načelnika tako i zamjenika. ( načelnik ima neto plaću 10.476,90 kuna što je daleko veća plaća od na primjer čelnice Pleternice oko 7350,00 ili Kutjeva 6341,00 ili čelnika Vrgorca 4120,00 sa daleko većim proračunima).

Naposlijetku nameće se zaključak da izbori na području općine Jakšić na žalost još nisu niti približno zgotovljeni a razlog jest bezkarakternost i spremnost na otvorenu trgovinu pojedinih vijećnika.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI