¨Cehovska i Mesnička ulica na udaru devastacije¨

Radovi u Štališnoj zoni
(FOTO: B. Matić)

15.06.2017. | B. Matić
Pregleda: 14959

Vezano uz sadašnje radove na uređenju Cehovske i Mesničke ulice u Požegi, ostavljajući po strani to što oni nisu predviđeni Planom rada Grada Požege u 2017. godini, najbolje je pozvati se na tekst (u Pr.) objavljen u Večernjem listu od 24. 04. 2000. godine.

U tom tekstu tadašnji pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja , prof .Zlatko Uzelac, inače Požežanin i koautor Konzervatorske studije povijesne jezgre grada Požege, sadržane u 12 knjiga, te autor više znanstvenih radova vezanih uz povijesnu jezgru Požege, proziva gradsku vlast zbog devastacije netom završenog "uređenja" Florijanske i Lermanove ulice.

Tih godina su na isti način devastirane Cehovska i Mesnička ulica. Nažalost, već sada se ide ( na popravni ispit ) u obnovu Cehovske i Mesničke ulice, a što je tragično to ponovno na način kojim su one bile devastirane u toj ranijoj rekonstrukciji, tj. popločavanjem betonskom galanterijom.





U spomenutom tekstu vidimo da prof. Z. Uzelac navodi da su spomenuti radovi u Lermanovoj i Florijanskoj ulici bili protivni konzervatorskoj struci, time i rečenoj Konzervatorskoj studiji, i da su te ulice morale biti popločene granitnim kockicama.Dodatno napominje da je kod nas sve prepušteno projektantskim improvizacijama i betonskoj pošasti. To se sada događa i prilikom  najnovijih radova na rekonstrukciji Cehovske i Mesničke ulice ( u Pr.) Ovdje treba izdvojiti i onaj dio kazivanja  prof. Z. Uzelca da on ima neslužbena saznanja da spomenuti elaborati po kojima bi trebalo postupati, izrađeni još 94/95 godine, skupljaju prašinu u ladicama gradske uprave.

Dolje potpisani je za te elaborate zainteresirao sada već bivšeg potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Požege , g. D.Muljevića, pa kada je isti na Gradskom vijeću postavio konkretno pitanje u vezi njih, dobio je odgovor od pročelnice, u čijim je to ingerencijama, da Grad Požega ne posjeduje te elaborate.Dakle, u međuvremenu su ti elaborati (12 knjiga), ne samo da skupljaju prašinu u ladici ove pročelnice  i zagubljeni.

Sapienti sat ! ( Pametnome dosta). ( Da je Grad Požega naručilac i vlasnik ovih elaborata može se provjeriti putem interneta ).Kad je tome tako onda unutar povijesne jezgre Požege imamo i možemo imati samo projektantske i građevinske  improvizacije, čemu danas svjedočimo prilikom radova na rekonstrukciji najpovijesnijih ulica u Požegi. Blamaža na blamažu, galanterija zamjenjuje galanteriju.

ID"ZELENI"
Branko Matić dipl. ing.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI