Svetkovina Duhova u požeškoj Katedrali

Požeška Katedrala
(FOTO: Biskupija)

05.06.2017. | M.M.
Pregleda: 9802

U nedjelju, 4. lipnja 2017. godine, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje svetkovine Duhova u požeškoj Katedrali i tom prigodom krizmanicima katedralne Župe Sv. Terezije Avilske podijelio sakrament svete Potvrde. S njim je koncelebrirao generalni vika Josip Krpeljević, prepošt Stolnog kaptola i župnik Ivica Žuljević, župnici drugih požeških župa te svećenici na službi u središnjim biskupijskim ustanovama. Neposredno prije početka misnog slavlja vjernicima je pročitan biskupov Proglas trećega biskupijskog Euharistijskog kongresa, koji se danas na svetkovinu Pedesetnice obznanjuje u svim župama Požeške biskupije. Uvodeći u misno slavlje biskup je pozdravio sve nazočne, napose krizmanike, njihove roditelje i kumove, prisjetio se nedavnoga pretkrizmenog susreta s njima u Katedrali na kojem je osjetio njihove mladenačke čežnje za puninom života i smisla te ih pozvao da u sebi stvore pravo raspoloženje srca kako bi ih Isus Krist po sakramentu svete Potvrde snagom Duha Svetoga uveo u duboko zajedništvo Božjeg života.

U homiliji biskup je krizmanike najprije podsjetio na jedinstvenost i neponovljivost osobe svakoga pojedinog od njih kao Božje djelo. Kazao je kako njihova svečana odjeća očituje ljepotu njihova bića, istaknuvši da je ona samo znak one ljepote srca u koju će biti odjenuti primanjem dara Duha Svetoga u sakramentu svete Potvrde. Podsjetio ih je na značenje činjenice da se oni danas nalaze u požeškoj Katedrali. Rekao je da to dugujemo Isusu Kristu koji je na dan Pedesetnice prestrašenoj Dvanaestorici učenika darovao Duha Svetoga, pokrenuo ih da pođu u svijet svjedočiti kako je Bog u njegovoj smrti na križu pobijedio zlo i smrt, da je tako rođena Crkva koja snagom tog istoga Duha Svetoga nezaustavljivo traje već više od dvije tisuće godina, koji danas i njih želi potpuno uključiti u to Isusovo djelo. Spomenuo je da se iskreno raduje tom događaju u kojem Isus očituje koliko računa s njima i što je naumio na njima ostvariti snagom svoga Duha. Na temelju drugog blagdanskog čitanja iz Prve poslanice Korinćanima, u kojoj apostol Pavao poručuje kršćanima da su oni kao različiti udovi otajstvenog tijela Krista »jednim Duhom napojeni«, biskup je podsjetio krizmanike da ih Isus Krist u sakramentu svete Potvrde svojim Duhom želi potpuno ugraditi u svoj živi organizam Crkve. Govoreći o otajstvenom djelovanju Duha Svetoga u Crkvi, rekao je da je on poput vjetra nevidljiv i neuhvatljiv, ali moćan pokrenuti njezine članove, kao što je nekoć pokrenuo apostole na dan Pedesetnice, i dovesti ih u puninu zajedništva Božjeg života. Osvrnuvši se na noćašnji teroristički napad u Londonu u kojem je neka mračna, nasilnička ruka neke ljude ubila a druge teško ranila, ustvrdio je da ljudi postaju sijači smrti i nemoći onda kad dopuste Zlome da zahvati njihov duh, da ih on pokreće i nosi strovaljujući ih u ponor besmisla. Naprotiv, nastavio je biskup, onaj tko je nošen Isusovim Duhom, taj ne razara, nego gradi, povezuje i osmišljava. Izrazio je uvjerenje da se nitko od nazočnih krizmanika neće svrstati u skupine koje su nošene zlim duhom, nego da današnjim primanjem sakramenta Svete Potvrde želi posvjedočiti sebi i Bogu kako žele biti nošeni duhom dobrote, plemenitosti i ljubavi, uvjeravajući ih da na koncu ne može pobijediti zlo, jer je od njega jača Božja dobrota i ljubav.

Na temelju evanđeoskog ulomka koji govori da se uskrsli Isus ukazao svojim učenicima, dahnuo u njih Duha Svetoga i poslao ih u svijet opraštati i otpuštati grijehe, poručio je krizmanicima da upravo praštanjem, Božjom moći svjedoče kako su veći od zla. Potaknuo je nazočne da mole za krizmanike kako se nijedan od njih ne bi izgubio na putovima zla, da ne postane suradnik zla i nemoći, nego da ostanu suradnicima moćnog Gospodina Isusa Krista s kojim i oni mogu biti pobjednici. Pozvao je roditelje krizmanika i sve koji su im prijatelji da ih na njihovu životnu putu prate s raspoloženjem vjere i nade u pobjedu Božje dobrote i ljubavi. Krizmanike je potaknuo da odjeveni u snagu Duha trajno žive u Isusovoj blizinu te svakodnevno čuju njegov uskrsni pozdrav "mir vama", te se ničega ne boje na svome životnom putu.


Na koncu misnog slavlja biskup je krizmanicima - među kojima su bili i učenici osmog razreda Katoličke osnovne škole u Požegi, prve generacija koja završava školovanje u toj ustanovi, kao i ministranti župe sv. Terezije, revni služitelji oltara - čestitao primanje dara Duha Svetoga, a osobito što su po tom daru u potpunosti postali sinovi i kćeri Božje, ugrađeni u Isusov živi organizam Crkve. Nazočnim franjevcima, na čelu s gvardijanom fra Milanom Krištom čestitao je dan zaštitnika požeške Župe Duha Svetoga i samostana. Čestitao je i zahvalio roditeljima krizmanika za ljubav i žrtvu koju ugrađuju u njihova mladenačka bića, kao i cijeloj Župi sv. Terezije Avilske na čelu sa župnikom Ivicom Žuljevićem i njegovim suradnicima za duhovne darove kojima je župa po krizmanicima danas postala bogatija. Zahvalio je i svima onima koji su krizmanicima do ovog trenutak njihova života bili dobri: njihovim djedovima i bakama, rodbini i prijateljima, učiteljima i vjeroučiteljima, napose onima koji su ih pripravljali za slavlje svete Potvrde. Još je kazao krizmanicima kako im je Isus iskazao veliko povjerenje u današnjem slavlju, te da ih i Crkva prati svojim povjerenjem na njihovu životnom putu, pozivajući ih da joj ostanu vjerni.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI