Prioritet su radna mjesta

Darko Puljašić
(FOTO: GO HDZ)

15.05.2017. | PROMO
Pregleda: 13260

HDZ na nadolazeće lokalne izbore izlazi s novim licem. Darko Puljašić javnosti je poznat kao ravnatelj Doma zdravlja Požeško - slavonske županije, a potom i kao novi predsjednik GO HDZ-a te kandidat za zastupnika u Hrvatski sabor na prošlim parlamentarnim izborima. Pod sloganom "Jedna Požega" ulazi u borbu za još jedan mandat stranke u Požegi, a kao prioritet svojeg programa ističe razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Razgovarali smo s Darkom Puljašićem kako bismo doznali po čemu je on drugačiji od ostalih i kakav je njegov plan za Požegu.

Vaša kandidatura za gradonačelnika za mnoge je bila logična nakon uspjeha ostvarenog u vidu preferencijalnih glasova na izborima za Hrvatski sabor, no za neke je bila i iznenađenje. Kako to komentirate?

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Požege jednoglasno je donio tu odluku. Mi smo najveća, najjača organizacija u Županiji i Gradu s preko 2600 članova i kada vas takva snaga podržava jednoglasno, kada vam ponude s punim povjerenjem takvu odgovornost, to se mora prihvatiti i staviti se u službu i mojih stranačkih kolega i prijatelja, ali i svih građana grada Požege, uz čvrsto obećanje kako ću tu odgovornost ispuniti uz ukupnu političku stabilnost, gospodarske i druge procese koji su značajni, a koje HDZ promovira i na državnoj, županijskoj pa evo i na gradskoj razini.


Niste sami u ovoj "utrci", sedam je kandidata za izbor gradonačelnika?


Tako je. Sedam kandidata koje pozivam na fer i korektnu političku utakmicu gdje svatko od nas treba iskreno pokazati što može ponuditi našim sugrađanima. Ne uzmite mi za zlo ili kao samohvalu, ali imam snažne razloge za vjeru u pobjedu Hrvatske demokratske zajednice i mene kao gradonačelničkog kandidata, jer vjera u požeški HDZ i naše građane je velika. Oni su to pokazali na zadnjih nekoliko izbora. Neću dozvoliti nikakvu nestabilnost u gradu ugrožavanje projekata koji su napokon nakon niza godina krenuli, oni moraju biti realizirani. Požežani znaju da mi nismo stranka paušalnih obećanja, ono što kažemo to i učinimo – imamo primjere- novi bazeni nakon 60 godina, Rekreacijski centar koji dugi niz godina bio prazan, sada je na ponos svima nama -stoga, gradilo se. Kako mi kažemo, to je jedna Požega. Jer, i u prigradskim naseljima učinjeno je puno i pokazali smo da Požega nije samo centar i oko centra već su i prigradska naselja naše bogatstvo i snaga.

Koje nove projekte planirate?

Sve projekte koji će biti u funkciji radnih mjesta. Prioritet su radna mjesta. Svako radno mjesto znači da jedna obitelj ostaje u Požegi, jedno dijete više. Nama ne treba posebna populacijska politika. Ovdje žive i rade vrijedni i radišni ljudi koji vole svoju Požegu, vole svoju domovinu. Iz osobnog iskustva mogu reći, bio sam u svijetu, radio sam za druge, za strance i nigdje se ne živi kao u mom rodnom gradu. Tu je sve što imam u životu, sve ono što mi je vrijedno, moja supruga i moja djeca i dat ću sve od sebe da se upravo i moja djeca, nadam se, nakon školovanja vrate u Požegu te nastave ovdje živjeti i pomagati.

Radna mjesta lijepo zvuče, no kako realno to i ostvariti?

Kao stranka, Hrvatska demokratska zajednica, mi i na razni Vlade RH i na razini županije i naravno grada Požege imamo pripremljene projekte koji su u realizaciji, a to je izgradnja Poduzetničke zone. Raspisan je natječaj u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje možemo kandidirati iznos od deset milijuna kuna kojim ćemo staviti sve u funkciju poduzetništva, te našim poduzetnicima ponuditi da dođu, otvore svoje posao. Požega mora postati grad prijatelj poduzetnika i poduzetništva. Ono što je najvažnije, mi danas već imamo 12 poslovnih subjekata koji su spremni sutra doći i otvoriti svoje prostore, pogone te zaposliti Požežanke i Požežane.

Aktualan je projekt Slavonija. Koliko bi grad Požega realno mogao povući sredstava iz tog projekta?

Projekt Slavonija konačno Slavoniji vraća ono što je zaslužila. I kroz Domovinski rat pokazali smo da su Slavonci hrabri, da je Slavonija hrabra da možemo stati u obranu domovine. Sada jednostavno tražimo ulaganje države u ono što je predugi niz godina bilo zapušteno, nije bilo u prioritetu. U pet županija uložit će se 20 milijardi kuna koje pripadaju Slavoniji i u tome ćemo i mi svakako participirati. Jer, problem Požege je što evo, kroz statističku procjenu mi smo 76 posto razvijenosti grada što nam zatvara veliki broj projekta koje možemo razvijati, ali morali bi sudjelovati s velikim iznosom, participirati s čak 60 posto dok bi 40 posto dobivali kao sufinanciranje Europske unije. Da smo primjerice 75 posto razvijenosti imali bi značajno više pomoći i ušli bi u onaj model financiranja 80 : 20 posto. No, kada je riječ o već gotovim projektima tu je Aglomeracija Požege vrijednosti 146 milijuna kuna, gdje ćemo preko 90 posto dobiti sufinanciranje Hrvatskih voda, a ostalih 10 posto podijeliti s gradskim komunalnim poduzećem Tekijom. Time će se povećati kapacitet odvodnje i vodoopskrbe, a o istom trošku ćemo urediti veliki broj infrastrukturnih objekata nogostupa, cesta i slično. Naši sugrađani bili su možda i nestrpljivi, ali evo čekali smo projekte kako bi što više novca privukli upravo iz projekta Slavonija. Tu je i projekt brze ceste D38 i šest kružnih tokova, to je vrijednost od oko 76 milijuna kuna, a bit će to žila kucavica Požege, obilaznica gdje ćemo kvalitetno urediti i veliki broj ulica. Jer, Požega je stari prekrasni grad i moramo s puno pažnje čuvati njegove vizure i okoliš. Stoga smo i čekali s ovim projektom jer i tu će biti oko 90 posto ulaganja od strane države, Hrvatskih cesta, a sam grad će vrlo malo iz vlastitog proračuna u tome participirati.

Požega je grad kulture i kulturno odredište. Jedan od kapitalnih objekata je izgradnja Gradske knjižnice i čitaonice, što je još u planu u tom području?

Dolaskom 2013. godine na vlast zatekli smo prekrasan objekt, Glazbenu školu koju smo i završili, a tako imamo i objekt knjižnice i čitaonice za koji ćemo uložiti napore kako bi se taj veliki projekt, vrlo važan za grad i završio, a potrebno je još desetak milijuna kuna. Idemo i u izgradnju Studentskog doma s Veleučilištem, ali i u izgradnju drugih infrastrukturnih objekata.

Što biste voljeli reći nakon svog gradonačelničkog mandata?

Volio bih da nisam nikoga od mojih sugrađana razočarao, da sam na pravi način i potpuno opravdao njihovo povjerenje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI