Požega ima prvu detektivsku agenciju Inquis&Tor

Inquis&Tor u Požegi
(FOTO: 034 Portal)

07.04.2017. | M.B.
Pregleda: 19415

Detektivska agencija Inquis&Tor u ideji osnovana je 2014. god. a registrirana u prosincu 2016., a sa službenim radom je krenula u veljači 2017. što ju objektivno čini prvom detektivskom agencijom u našoj županiji,a njenog vlasnika, g. Stefana Romića, prvim privatnim detektivom u povijesti našeg kraja. S. Romić je završio opću gimnaziju u Požegi, diplomirao na Pravnom fakultetu u Osijeku, a zatim odradio detektivski vježbenički staž u detektivskoj agenciji g. Slavka Jereba u Puli.

To je rezultiralo polaganjem stručnog ispita za privatne detektive pri ministarstvu unutarnjih poslova koji se sastoji od relativno opsežnije materije; kriminalistike, forenzike, detektivskih poslova, kaznenog i upravnog prava, te uredskog poslovanja.

Detektivska agencija Inquis& Tor se nalazi u ulici Stjepana Radića u Požegi, i poput svakog "pionirskog" pothvata u svom začetku, pucajući (ne doslovno:) od profesionalnog entuzijazma i poslovnog elana, stoji na ekspoziciji građanima sa svim njihovim problemima, aktualnim i budućim, te svim njihovim pitanjima koja zahtijevaju pravodobne, pouzdane i prije svega ispravne odgovore.





Detektivski posao uz neminovnost misterija i intrige koji ga svakodnevno prate, uz pokoji snažan stereotip, zapravo je prilično kompleksan, ali u izvedbi egzaktan, nepredvidljiv i dinamičan, ali strogo reguliran. Također, unatoč fikcijskoj predodžbi i ne baš pre često glamurozan, s obzirom na to da podrazumijeva mnogo promatranja, analize i sebi specifičnog promišljanja.

Zasigurno najčešća predrasuda s kojom detektivi i nisu baš oduševljeni, je da se taj posao ugl. sastoji od; razotkrivanja, hvatanja i prokazivanja bračnih preljubnika in flagranti, ali to - iako očigledno zastupljena statistika na repertoaru djelovanja jednog detektiva, je daleko od suštine inače prilično ozbiljnoga posla. Čak i kada se radi o zadatku spomenute prirode, tj. nečemu tako (nažalost) praiskonski ljudskim poput preljuba, istom će se bez iznimke moći doskočiti iznalazeći odgovore na "Zlatna pitanja kriminalistike" i jedan pravi profesionalac će to interpretirati kao jednostavno utvrđivanje činjenica. Što nas dovodi do najbanalnijeg opisa detektivske djelatnosti, ali možda i najbolje i najprihvatljivije definicije, a to je da se privatni detektiv za potrebe i u ime klijenta bavi utvrđivanjem činjenica. To bi značilo da će privatni detektiv u skladu sa svojom profesionalnom obukom i tehnički i iskustveno stečenim vještinama, stručno utvrditi pojedine činjenice, kvalitetno definirati nepoznanice i što sveobuhvatnije odgovoriti na postavljena pitanja te kao konačan rezultat svog angažmana - sve to profesionalno uobličiti službenim izvještajem. Izvještajem čiji je značaj - uz podastiranje objektivne istine klijentu - u tome da za slučaj pravosudnog epiloga ima snagu službene isprave.



Općenito o detektivskoj djelatnosti

Iako u našem podneblju još i u današnje vrijeme spomen privatnih detektiva izaziva kako čuđenje, fascinaciju, pa tako i apstraktnu znatiželju, ugl. kao kuriozitet izvučen iz kriminalističkih noir filmova i "tvrdo kuhane" proze detektivskih romana, u visoko civiliziranim društvima pretežito zapadne hemisfere, detektivske agencije, pa tako i njihovih nosioci - privatni detektivi su najnormalnija pojava još od sredine 19. stoljeća. Tako je Allan Pinkerton davne 1850. god. osnovao jednu od prvih značajnih detektivskih agencija u Americi i u svijetu, čije poslovne i pravne (na)sljednice funkcioniraju i danas, a čiji zaposlenici su kroz noviju povijest bili protagonisti mnogih modernih legendi, priča i filmova.

Kod nas, kako zbog geopolitičkih i društveno-ekonomskih okolnosti, a tako i zbog stroge ideološke uvjetovanosti aktualnih režima, detektivska djelatnost je bila doslovno nepostojeća, i njome su se eventualno i isključivo neformalno mogli baviti samo najpovlašteniji operativci, i to isključivo po nalogu i potrebi najutjecajnijih pripadnika ondašnjeg društva. Uspostavljanjem Hrvatske neovisnosti i dolaskom, iliti otvaranjem slobodnog tržišta, postepeno se javljaju prvo naznake, a zatim i konkretne potrebe za profesionalnim detektivskim uslugama u privatnom sektoru, pa tako i nastaju prve detektivske agencije u Hrvatskoj, prvo u metropoli, a zatim i u ostalim velikim gradovima.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI