Od biciklo brzo se odviklo

Biciklistički poligon smješten je uz prugu i park
(FOTO: Željko Lukić)

26.10.2011. | Željko Lukić
Pregleda: 10903

Trokut koji čine Radićeva, Orljava i željeznička pruga u Požegi pruža putnicima namjernicima nezaboravan prizor: ostaci ostataka koče se u visinu i širinu. Bliži pogled otkriva strunule i pokidane vodoravne i okomite konstrukcije od zarđalog željeza, drva, lesonita, šperploče i drugih jednokratnih materijala od kojih se gradila gradska biciklistička staza koje je bezobrazna majčica priroda dovela u ovakvo stanje. Konstrukcije neprepoznatljiva oblika i namjene u arhaičnom slavonskom seoskom govoru inače se nazivaju škerebama. Kako onaj pjeva: „Na biciklo brzo se naviklo, a još brže se odviklo!“. Vraća li se ponovo ondje smetlište koje se tu nalazilo prije nekoliko desetaka godina ili ove škerebe usred grada mogu biti blagodat? Ma budimo optimisti!

Nije li Požega prastari grad koji cijeni svoje lijepe starine? Je. Jesu li zadnjih godina napravljene još ljepše i još starije? Jesu. Vole li turisti ovaj zdrav(kov) grad? Vole. Za njih, koji inače k nama hrle na kestenijade, bundevijade i druge jade, ova ex-biciklistička staza pruža ozračje Srednjega vijeka, možda i doba starih Rimljana, pa čak i drevnih Asiraca i Babilonaca koji su imali baš ovakve visoke drvene opsadne tornjeve za juriš na tvrđave. Tu su i brdašca zemlje koja će za radoznalce biti dokaz da je ovdje iza njih pračovjek vrebao mamute.


Dirt urban park prekoputa starog autobusnog kolodvora (foto: Željko Lukić)


No, prije svega valja ovaj jedinstveni lokalitet pravno zaštititi od neovlaštenog kopiranja. Prvo će se dati unikatni naziv, a onda će neka seoska baka s likovnim talentom nacrtati logotip. Sve zajedno ide u agenciju za zaštitu intelektualnog vlasništva (ili kako se već zove).  Ekskluzivna prava samo na ime i znak donosit će oko milijun i pol eura.


Kad nema turista prostor će – umjesto ranijih biciklista – koristiti razne  udruge (naravno, samo one odane). Recimo paintbolaši (to su oni što se gađaju obojenim kuglicama), pa onda oni što se veru po umjetnim okomitim površinama, zatim energetičari koji će u sklopu stručnih ekskurzija proučavati kalorične vrijednosti triješća  za buduću gradsku toplanu. Tu će svoje mjesto naći i lovci koji ondje imaju gotovu čeku, raznorazna starija i novija viteška udruženja (među njima i ona s vitezitom), a da ne spominjemo rokere, pankere, darkere, kudove i druge folkloraše s frulicama ili džointima u ustima, s čakijama ili špricevima u džepu.

Neki bi već tu htjeli šetati ćukce, a interes pokazuju pomalo sve brojniji članovi udruga sakupljača sekundarnih sirovina. Odlična je prilika i za klub samoubojica čiji članovi se mogu odmah baciti pod vlak ili skočiti s visokog drvenog tornja. Svi oni daju svoj glas na biralištima, pa čak i ovi posljednji će za dvjesto kuna ustati iz groba.

Prostor za vlastite gradske manifestacije omogućit će održavanje nekih novih prigodnica: npr. „putovima probušenih guma“, ili „švaleraške večeri“, „popišanijada“, „mala truljava radionica“ i sl. Mogućnosti za ovaj jedinstveni lokalitet su bezbrojne – samo treba idejâ, a njih gradska vlast uvijek ima na pretek.

Za kraj moram reći da je vrijednost ovog nadasve kulturnog dobra prepoznala i moja 4-godišnja unučica koja me ponekad tenta: „Dida, idemo na škerebe!“ (lijepo djedovo avanturističko).  Samo da je tata i mama ne vide.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI