¨U Požegi je trenutno 650 kuća na prodaju, što je deset puta više nego nakon rata¨

Nekretnine Kart
(FOTO: M.B.)

17.02.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 22589

Unatoč nepovoljnim kretanjima na tržištu nekretnina tijekom zadnjih nekolikogodina, sada je vrijeme za investicije u bilo kojem obliku jer su vrijednostiobjekata i zemljišta niske, izbor je velik, a time su stvorene mogućnosti damladi ljudi ili oni koji su spremni ulagati ostvare svoje ambicije, ocjena jesadašnjeg stanja u toj oblasti  Rajka Smiljanića, vlasnika agencije zanekretnine "Kvart" u Požegi.

Inače, uPožegi i okolici je sada na prodaju oko 650 kuća i po tomu, na područjuPožeško-slavonske županije, ovaj grad kao najveći prednjači. Zanimljiva sukretanja na ovom području unazad dvadesetak godina.

Uposlijeratno vrijeme kod veće seobe naroda cijene su bile niske, kao i ponuda uodnosu na sadašnje vrijeme jer se tada za 40 do 50 tisuća njemačkih marakamogla kupiti dobra kuća, a cijena kvadratnog metra stana je bila 500 DEM-nastavlja gospodin Smiljanić i dodaje da je tada na području grada Požege bilou prodaji svega 40 do 50 nekretnina! Ubrzo je uslijedilo kraće razdoblje rasta.


"Vrhunaccijena nekretnina bio je u vrijeme gospodarskog rasta od 2005. do 2008. godinekada su cijene kuća bile dvostruko više no u prijašnjem razdoblju, a cijenekvadrata stana dostizale su čak i do tisuće eura po m2", ističe nam RajkoSmiljanić, koji se ovim poslom bavi 21 godinu. Sadašnje razdoblje karakterizirapad cijena od 40 do 50 posto  u odnosu na one desetak godina ranije.


Gledajućisadašnje cijene nekretnina, najniže su u seoskim sredinama ovoga kraja, kao ina područjima koja su donedavno bila tretirana posebnom državnom skrbi, pa setu sada može naći novija kuća po cijeni od 10 do 15 tisuća eura! Trenutnovećina nekretnina koje su date u prodaju su obiteljske kuće.

"Sada jeponuđeno ukupno oko 80 stanova u ovom kraju od čega se oko 60 odnosi na stanoveu gradu Požegi", tvrdi u nastavku Smiljanić, te dodaje da su cijene kvadratastana u padu do 2015. godine, kao i broj nekretnina koje se uopće prodaju, tj.koje promijene svoga vlasnika. U prošloj godini zbog najave ukidanja subvencijetj. porezne olakšice za kupovinu prve nekretnine, te zbog dužeg vremenastagnacije, došlo je značajno do veće prodaje nekretnina i manjeg porastacijena kvadrata stana. Posebna priča je kupoprodaja zemljišta na ovom području.

"Potkućnicetj. gradilišta za obiteljske kuće na atraktivnim lokacijama prodaju sepo prosječnoj cijeni od 25 tisuća eura dok su manje atraktivna područja u gradu8-15 tisuća eura, znatno su više cijene zemljišta namijenjenih za izgradnjuposlovnih objekata pogotovo ako je riječ o atraktivnim i dohodovnim lokacijama,a kod poljoprivrednog zemljišta male i rascjepkane parcele su jeftine dok suvelike zemljišne površine dosta tražene, te im cijene dostižu i do četiri tisućeeura po katastarskom jutru", istakao je Rajko Smiljanić. Situacija nije takocrna kao što izgleda na prvi pogled.

"Moguća su ubliskoj budućnosti dva razvoja ovakvog stanja. Ako se nastavi stagnacijskorazdoblje u kojemu ne bi došlo do gospodarskog rasta što bi uzrokovalo nastavakiseljavanja, cijene bi ostale kao i sada, a ponuda bi mogla biti nešto veća.No, ukoliko dođe do očekivanog  oporavka i zapošljavanja većeg broja ljudidošlo bi do zastoja iseljavanja mladih pa bi promet nekretnina bio veći uzdakako i više cijena objekata i zemljišta", zaključio nam je R. Smiljanić.

Ako ste zainteresirani za kupnju ili prodaju nekretnine, javite se gospodinu Smiljaniću na broj mobitela 098/256-046 ili na fiksni broj 034/274-075, a sve dodatne informacije o nekretninama koje su trenutno na prodaju, potražite na službenoj internet stranici www.kvart.hr   


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI