Neferovićeva bajka na račun Požežana

Vedran Neferović
(FOTO: I.V.)

15.12.2016. | A.M.
Pregleda: 24862

Lokalni izbori 2017. godine bit će obilježeni kao najskupljiizbori do sada, a po običaju sve će to u konačnici platiti građanke i građaniove, već pomalo opustošene slavonske Atene.

Gradonačelnik Požege, u cilju vlastite promocije, učinio jejednu ogromnu glupost i natovario građanima obveze u trajanju gotovo 20 godina.Naime radi se o kreditu koji je Grad podigao kako bi uredio požeške bazene, Trgsv. Terezije i kojim planira izgraditi dječji vrtić na prauljama.




I dok susjedne nam općine i gradovi kao Jakšić, Kutjevo, Pleternica ili pak Kutina za takve projekte vukusredstva iz raznih fondova i do 90 posto, Požega gradi kreditom bez i jednekune iz fondova za ta tri projekta.


Što je do toga dovelo?

Na lokalnim izborima 2013. godine, nakon godina i godinamukotrpnog rada, slaganja redova i postizanja jedinstva, HDZ, iako možda neplanirano, uspijeva sa trona šefa Grada izgurati SDP-ovog šerifa Zdravka Ronka.Razlika u glasovima je bila tanka, svega njih 46, a slavlje je potrajalo dugo unoć, euforija pobjednika se nije stišavala, slavilo se mnogim vikendima pogradskim kafićima, prepričavalo događaje i anegdote a vrijeme je prolazilo iprolazilo.



Do tada politički a i društveni anonimus postao je "baja", kakokažu, s naj većim alatom, kakvog bi se postidio i Dick Long iz Plejbojevogromana sa zadnjih stranica.

Ali kako pješčani sat curi, protjecalo je i vrijeme. Jednojutro se junak naše priče probudio i shvatio da vremena više nema i da ga "raja"po ničemu neće pamtiti, a izbori se bliže i treba preživjeti. Vremena zaintervencije iz fondova više nije bilo, a postojeća kreditna obveza trajejoš četiri godine. Problem je zahtijevao brzo rješenje a posljedice nisu bilevažne.

I tako nakon duge šetnje u krug prostorima gradske uprave, ujednom mu se trenutku upalila lampica iznad glave. Podići kredit od 35 milijunasa počekom od četiri godine i otplatom sljedećih petnaest. Ukupno 19 godina naračun bazena, Trga i vrtića razvoj Požege bit će zaustavljen, jer, kako zakonkaže, nije se moguće zadužiti više od 20 posto izvornog proračuna, a kreditplus kamata s počekom se upravo penje do tih granica.



Građani će vratiti gotovo 50 milijuna a moglo se proćiduplo, pa i više nego duplo jeftinije.

Što nam nosi budućnost, kakve projekte, kakva financiranjaputem fondova? Požežani će moći samo gledati u primjerima drugih gradova, jersu odlukom da nam hitno trebaju bazeni, Trg i vrtić zacementirali, odnosno,onemogućili kreditno zaduživanje u budućnosti, potrebno za realizaciju i razvoj ostalihsegmenata društveno potrebnih projekata.

Od osnutka RH, Požega i županija su bile poznate po egzibionističkom, samoljubnom i megalomanskom ponašanju domaćih nam političara.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI