Ukida se ograničenje zbog kojeg niste mogli kupiti proizvod koji ste željeli

ebay logo
(FOTO: Sb Online)

29.11.2016. | M.B./Sb Online
Pregleda: 11323

Vijeće EU-a za konkuretnost postiglo je u ponedjeljak dogovor o ukidanju barijera u prekograničkoj internetskoj trgovini, čime bi se ukinulo tzv. geo-blokiranje, jedna od prepreka u razvoju internetske trgovine.

"Smisao je te uredbe da se omogući i građanima i poduzetnicima pristup internetskoj trgovini, spriječi njihova diskriminacija s obzirom na zemljopisno područje na kojem se nalaze”, izjavila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost, javlja net.hr.

Protiv neopravdanog geo-blokiranja


"Kada uđete u trgovinu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, vlasnik vas ne traži osobnu iskaznicu kako bi prilagodio cijenu ili odbio prodaju na temelju vašeg prebivališta. Međutim, to se često događa u internetskom svijetu, što sprječava Europljane da kupuju s web stranica s kojih oni žele”, izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.


"Mnogi građani očekuju da mogu kupovati na internetu u nekoj državi članici na isti način na koji to rade i ljudi koji tamo žive. Nova pravila onemogućavaju neopravdano geo-blokiranje, što će znatno prijedonijeti elektronskoj trgovini i dati građanima širi izbor roba i usluga”, izjavio je slovački ministar gospodarstva Peter Žiga, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Odluka Vijeća donesena je kvalficiranom većinom. Usvojena odluka predstavlja stajalište Vijeća u pregovorima s Europskim parlamentom o tom pitanju. Tek kada se Vijeće i Parlament, dvije zakonodavne institucije EU-a, usuglase oko toga, odredba može stupiti na snagu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI