Tportal otkrio gdje završava meso zaraženo salmonelom

Meso
(FOTO: Tportal)

25.11.2016. | A.M./Tportal
Pregleda: 10245

Skandali s mesom i jajima zaraženim salmonelom na policama trgovačkih lanaca pogodili su domaću trgovinu. Zaraženo i potencijalno zaraženo meso moralo se ukloniti. Gdje takva roba završava? Uglavnom u Sesvetskom Kraljevcu, točnije u pećima Agroproteinke, tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem životinjskih nusproizvoda i na tome dobro zarađuje. Glavni je biznis te tvrtke spaljivanje nusproizvoda: klaoničkog otpada, uginulih životinja s farma te zaraženog mesa. Tvrtku vodi Ivica Grlić Radman, a biznis je naslijedio od oca Ante Grlića Radmana.

Biznis spaljivanja otpadnog mesa nastao je počekom 50-ih godina prošlog stoljeća u sklopu PIK Sljemena, a tvrtku pod nazivom Agroproteinka Ante Grlić Radman poduzetnik iz Bugojna osnovao je 1987. godine.

Agroproteinka danas ima dva pogona. Prvi je tvornica u kojoj se spaljuje otpad iz klaonica. Nakon spaljivanja dobivaju se dva osnovna proizvoda: prerađeni životinjski proteini i životinjska mast. Ti su proizvodi osnova za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.


Druga tvornica, potpuno tehnički i tehnološki odvojen pogon i proces od prethodnog, pogon je za preradu nusproizvoda. U njoj se spaljuju uginule životinje i zaraženo meso.




`Značaj je ovog pogona u njegovoj ulozi zaštite zdravlja ljudi i životinja i zaštite okoliša. To su dijelom sadašnje okolnosti s otkrivanjem zaraze pilećeg mesa sa salmonelom. Proizvodi dobiveni termičkom obradom su mesno koštano brašno i tehnička mast`, kazali su iz Agroproteinke tportalu.

Najveći su joj klijenti sve tvrtke koje proizvedu bilo kakve životinjske nusproizvode, dakle farme, klaonice, obrti, OPG-ovi i, naravno, trgovački lanci. Osim u Hrvatskoj planiraju i nastup na tržištu Bosne i Hercegovine, no pogon za preradu u toj zemlji još je u fazi pregovora.

izvor: www.tportal.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI