Trg sv. Terezije ne dirati, na istom se ne zadržavati, ne bogohuliti, a kamoli se sablažnjavati

Trg sv. Terezije Avilske
(FOTO: 034 Portal)

19.10.2016. | K.Č.
Pregleda: 30640

Ajmo po redu i kratko. Požega je malo mjesto i ništa se ne može sakriti. Ovih dana čitamo razne komentare po društvenim mrežama i slušamo priče po kavama da li nam je bio potreban novootvoreni Trga sv. Terezije Avilske u središtu Požege nearby istoimene katedrale.

Nakon sveobuhvatne analize zaključka smo, Trg sv. Terezije ne dirati, na istom se ne zadržavati, ne bogohuliti, a mladima preporučiti da se slučajno ne bi nekom omaklo sablažnjavati se na tako duhovom i kulturnom mjestu, jer kako su rekli naši gradski oci na otvaranju, cilj izgradnje istog je kulturno i duhovno uzdizanje samih građana.




Dakle, Trg nikako dirati iz trivijalnog, ali i nezaobilaznog razloga. Volimo da Požega bude prepoznatljiva po fontanama, zašto bi to bio samo Zagreb. Zašto i Požežani ne bi preskakali vodoskoke, osobito u vrućim ljetnim vremenima, hodali bosi po užarenom betonu najljepšeg trga u Slavoniji, u noćnim satima uživali u njegovim šarolikim bojama koje prilično sliče zastavi LGBT zajednice. Građani Požege svakako to zaslužuju, sukladno doprinosu vezanom za cijenu jednog takvog trga, što je nemjerljivo s činjenicom kako će ubuduće biti duhovno i kulturno prosvijećeni i graditi društvene vrijednosti i civilizacijski standard jedne sredine kao što je barokni grad Požega.




Dakle, nebitan je broj "mrtvaca" koji će podlegnuti pod teretom izgradnje jednog takvog trga, jer mi znamo da se možemo nositi sa univerzalnom veličinom savršenog prostora u našem gradu, kao što je Katedralni trg iliti Trg sv. Terezije. U povijesti smo izvojevali mnoge bitke, Domovinski rat, razne koruptivne afere, odlazak naše mladeži trbuhom za kruhom na Zapad, gubitak identiteta drage nam Slavonije, ali zato naš duhovni i kulturni identitet zasigurno postaje budućnost koju ćemo ponuditi budućim generacijama.



Svakako nam je drago da jedan takav trg nije dobio ime po strancima, stranim državama i gradovima, ili npr. po nekim političarima čije bi ime trajalo onoliko koliko i oni sami, nego ime naše svetice i zaštitnice sv. Terezije Avilske, jer osim praktičnosti, trgovi su mjesta komunikacije i kolektivne svijesti o identitetu neke sredine i više su od pukih ploča s natpisom. A osim toga, imati trg u čast znamenitih žena, također je određeni pokazatelj stanja neke sredine.

Tako ćemo mi Požežani na našem novom trgu moći u meditaciji zazvati našu presvetu Tereziju Avilsku kako bi se stavili u zaštitu moćnice i putem njenog zagovora dobili ovozemaljski blagoslov i nebesko utočište nakon smrti. To je ono što jača našu duhovnost i mudrost i doista veliku opravdanost ovog trga, koji s Božjom providnošću u ovu sredinu uvodi moral i kulturnu uglađenost. Upravo onu koja je najpotrebnija političarima ovog grada koji, kako smo vidjeli, svesrdno zazivaju njegovo presveto ime, a po njegovu nauku ne žive.



Možda bi nam u toj misiji pomogla npr. solarna e-klupa koja, kažu, može puniti i do četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za Internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi kao javna rasvjeta. Možda takve stvari potaknu nekog mladog požeškog lumena na inovaciju i usmjerenost u znanost i nove tehnologije. Ali kako klupa na trgu nema, valjda je poruka dugo se ne zadržavati, nego trgom cirkulirati i po mogućnosti izmjenjivati se.

I nakraju, jedna o najvećih diskusija puštenih u javnost ovog grada jesu terase i ugostiteljski objekti, odnosno osobe koje će za iste dobiti dozvole, ali o tom potom. Jedna od najvećih trenutnih diskusija su glasine da bi se fra Luka Ibrišimović maknuo u dvorište franjevačke crkve "Sv. Duha", gdje bi svakako pronašao utočište i zaštitu naših franjevaca koje iznimno u ovom gradu poštujemo, najviše zahvaljujući našem vukovarskom heroju fra Zlatku Papcu.



No,takvo razmišljanje naišlo je na negodovanje građana, pa tako jedan od komentara na društvenim mrežama kaže: "10 dana moliti ću na koljenima pred vratima požeške katedrale, koja materijalom sliči na tepsiju za pitu, i zazivati uskrsnuće fra Luke Ibrišimovića koji je potjerao Turke iz ovih krajeva, sa željom da isuče sablju i bodri nad nama od mogućih terorističkih napada iz nedaleko stacioniranih IS-ovih kampova u Gornjoj Maoči, a reći ću mu da ga nešto i visoki vjerski oci, kao i gradska vlast ispod oka gleda, pa neka učini što mu je činiti i još jednom ovom hrvatskom življu osvjetla obraz i obrani povijesno zacrtane granice kako u gradu tako i šire. Jer zna se što je čije i dokle seže nečiji teritorij, pa neka maknu prste sa naših svetinja".

I zaključak. Trgovi su uvijek bili memorija grada, dio baštine i ostaju znak u povijesti prostora i kulture koja ih određuje. Uz manje dorade, i o našem će se pričati kao dio povijesti jednog napaćenog ali ponosnog naroda. Stoga, hvala svima koji su sudjelovali u izgradnji istog i omogućili nam da uživamo u jednom takvom prostoru, te se duhovno i kulturno uzdižemo, što nam je trenutno jedan od najvažnijih životnih procesa.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI