Šimširov moljac napada Požegu i Kutjevo

Nastradala živica na Sajmištu
(FOTO: Tomislav Milanović)

24.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 16809

Razna područja naše županije uzdrmala je masovna pojava šimširovog moljca  (Cydalima porspectalis) koji napada naše vrtove, parkove i groblja.



Riječ je o nametniku koji je invazivna vrsta koja napada šimšir i druge vrste iz ovoga roda, a može uzrokovati štete i na japanskoj kuriki i nekim vrstama iz roda božikovina. Vrsta je vrlo štetna jer može uzrokovati potpuni  gubitak lista šimšira.


- Prije desetak dana primijetili smo te gusjenice u našem šimširu. U dva navrata smo to tretirali s insekticidom, ali moljci su preživjeli. Nakon toga smo morali smo ih fizički odstraniti. Uništeno grmlje ćemo zapaliti, neka gori ionako ovo ne liči na ništa - rekao je žitelj Sajmišta u Požegi koji je želio ostati anoniman. 






Slična iskustva imala je stanovnica Kutjeva koja je također željela ostati anonimna.

- Na na svoja dva grmića šimšira obratila sam veću pozornost jučer kada je cijeli grm vrvio od gusjenica. One male bile su zelene ili smeđkaste, a one velik crno-zeleno-bijele. Šimšir je bio zelen samo u sredini. Ostali dijelovi bili su suhi, a cijeli grm bio je obavijen paučinom kao velom. Ista stvar dogodila se i kod susjeda, vidjela sam (a tada nisam znala o čemu se radi) istu situaciju i na groblju. Zar ćemo ostati bez ukrasnog grmlja jer napada i neke druge grmove - pita se čitateljica, koja nam je poslala fotografije uništenog grmlja iz svog dvorišta i groblja u Kutjevu.









Šimširov moljac je porijeklom iz Azije, u Europi je prvi puta registriran u Njemačkoj 2006. godine, a u Hrvatskoj 2012. godine. Gusjenice počinju sa žderanjem već u ožujku što traje sve do listopada. Štetnik se može suzbiti mehaničkim i kemijskim metodama.

Mehanički se mogu uklanjati zapreci u kojima gusjenica prezimljava preko zime (savjetuje se njihovo sakupljanje i spaljivanje kako bi se spriječio razvoj nove generacije u proljeće i time smanjile štete). Ukoliko se na šimširu zamijeti napad i biljka se orezuje, taj biljni materijal treba se spaliti, a ne kompostirati kako bi se spriječilo daljnje širenje.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI