Jakšićki učenici upoznali ljepote Mljeta

Jakšićki učenici na Mljetu
(FOTO: OŠ Mladost Jakšić)

30.05.2016. | L.G./OŠ Mladost
Pregleda: 4265

30-ak učenika OŠ "Mladost" Jakšić, uz pratnju učiteljica Marijane Matijević i Marine Raić, posjetili su povodom obilježavanja prvog Tjedna parkova Hrvatske, Nacionalnog Parka Mljet. Četiri su dana uživali u ljepotama prvog jadranskog nacionalnog parka.







- Nakon kratkog predavanja o Velikom i Malom jezeru te zaštiti morskih područja i problemu morskog otpada, učenici su dobili zadatak povodom proslave Europskog dana parkova. Dobili su i brošuru te male dalekozore pomoću kojih su trebali pronaći zanimljivosti u prirodi te ih kasnije nacrtali i naslikati. Unatoč lošem vremenu, učenici su svoj zadatak uspješno obavili i naučili o prirodnom bogatstvu ovoga parka. Posjetili smo i živopisni otočić Sv. Marije s crkvom i  benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća koji se nalazi u središtu Velikog jezera. Građeni su u romaničkom stilu, no samostan je u razdoblju Dubrovačke Republike dograđivan i pregrađivan i tako je dobio izgled monumentalnog renesansnog ljetnikovca s vidljivim obilježjima romanike.


Mljet – zeleni otok. Homerova Ogigija. Legenda kaže da je ljubavnica grčkog junaka Odiseja, nimfa Kalipsa, upravo ovaj otok izabrala za svoj dom: jedino je njegova ljepota nadmašila njezinu i tako je privoljela vječnog putnika, Odiseja, na višegodišnji ostanak. Ima li u legendi i činjenica? Dio povjesničara uvjeren je da je Homer opisujući Ogigiju pisao o Mljetu. Drugi su sumnjičavi. Romantičari bi rekli – samo more zna odgovor. A kakav god on bio, u kamenu je ostala špilja koja nosi ime grčkog pustolova, Odiseja. Naši su učenici imali priliku i posjetili legendarnu Odisejevu špilju - doznajemo od učiteljice Marijane Matijević.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI