Gotovo 300 Požežana poklonilo se bleiburškim žrtvama

Požežani u Bleiburgu
(FOTO: HSP AS)

16.05.2016. | L.G./HSP AS
Pregleda: 9390

Na obilježavanju 71. obljetnice genocida koji su nad stotinama tisuća hrvatskih vojnika i civila počinili pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije sudjelovalo je i oko 300 Požežana. Pridružili su se masi od gotovo 65 tisuća Hrvata iz Hrvatske, BiH i iseljeništva, koji su se došli pokloniti žrtvama bleiburškog genocida.

- Jedan od požeških autobusa popunili su članovi HSP dr. Ante Starčević Požega, članovi HDZ-a TO Centar Požega i nekoliko članova Hrvatskog domobrana Požega. Među njima je bio i 92-godišnji Marin iz Novog sela, koji je prije sedamdesetak godina preživio Bleiburg i Križni put. Svoja iskustva s Križnog puta s putnicima je podijelio i dopredsjednik Hrvatskog domobrana RH Drago Franić, kada je kao pitomac Domobranske vojne škole, sa samo 16 godina, završio na Bleiburgu sa svojim školskim kolegama i profesorima. Pričalo se i o požeškom logoru Glis, u kojemu je 1945./46. godinu boravilo tridesetak tisuća domobrana, a čije kosti i danas leže u brojnim masovnim grobnicama širom Požeštine - doznajemo od Dražena Muljevića, potpredsjednika požeškog Gradskog vijeća, i dopredsjednik Glavnog stana HSP dr. Ante Starčević, koji i danas istražuje masovna ubojstva domobrana i civila u Požegi i Požeštini.








Svetu misu za bleiburške žrtve služio je banjalučki biskup Franjo Komarica.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI