Napad na požeški proračun: HŽ infrastruktura prijeti ovrhom, porezna već uzela 420.000 kuna

Gradska kuća u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

10.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9065

HŽ infrastruktura prijeti se ovrhom Gradu Požegi u visini oko 500.000 kuna za radove na pruzi Nova Kapela - Našice tj. dionici Pleternica - Čaglin. Porezna uprava je na račun Grada sjela u travnju iznosom 420.000 kuna na osnovu poreza na promet nekretninama koji je uplaćen na račun Grada, a kasnije se ispostavilo da Hrvatska pošta nije uopće trebala platiti taj porez. Grad Požega je zbog toga platio i 180.000 kuna kamata.

Kako nam je rekao gradonačelnik Požege Vedran Neferović, u Gradu imaju i usmenu najavu da se sprema još jedna ovrha, ali da zbog tajnosti postupka nisu uspjeli saznati o čemu se konkretno i kolikom iznosu radi. Navodi da su čuli da se radi o predmetu iz 2006., 2007. ili 2008. godine. Sve to dovodi u pitanje  funkcioniranje Grada Požege, što Neferović ne skriva.

- Nije ugodno kada planiramo radove, recimo sad u mjesnim odborima, a ne znamo hoće li nam se skinuti novac s računa i hoćemo li moći platiti izvođačima radove - rekao je Neferović.


Što se tiče ovrhe HŽ infrastrukture koja "visi" nad proračunom Grada Požege, ugovor o sufinanciranju tih željezničkih radova je u travnju 2013. godine s predsjednikom uprave HŽ infrastruktura potpisao bivši gradonačelnik Zdravko Ronko. Izbori za gradonačelnika i gradsko vijeće održani su u svibnju te godine. Neferović kaže kako je taj ugovor u prosincu 2013. godine otkazao jer nisu dobili nikakav dokument od HŽ infrastrukture da su radovi i izvedeni.


- Prvi dokument kojega smo dobili od HŽ infrastrukture je račun na 580.000 kuna koji je došao u Grad  24.11.2014. Mi smo se žalili i Trgovački sud nam je umanjio taj račun za PDV jer mi nismo naručitelji radova. Pokrenuli smo i sudski postupak kojim želimo u potpunosti zaštititi interes Grada Požege te osporiti račun u cijelosti. Sumnjam da su ti radovi izvedeni jer nikakav dokument o nadzoru iz HŽ infrastrukture nismo dobili - izjavio je gradonačelnik Neferović. Pojašnjava da je u 2. članku sporazuma Grada  i HŽ infrastrukture navedeno da će i Grad Požega i HŽ infrastruktura imenovati osobe za nadzor, ali da to nije učinjeno.

Smatra da Grad Požega ne treba financirati ikakve radove osim na području grada Požege, a pogotovo ne na željeznici. Zaključuje da bi ovrha HŽ infrastrukture, ako se naplati, mogla poremetiti određena plaćanja koja Grad ima, ali da radovi na kapitalnim objektima za koje je Grad podigao 35 milijuna kuna nisu ugroženi.

Ugroženi su jedino oni radovi, kako je rekao Neferović, koje je Grad planirao financirati vlastitim sredstvima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI