Vlasnik rijetkog motocikla: Njegova vrijednost puno je veća u inozemstvu nego kod nas

Željko Jurić-Pajo s motociklom
(FOTO: Tomislav Milanović)

06.04.2016. | T.Milanović/M.Mirković
Pregleda: 13356

Sve je više motocikala na ulicama. I dok nama laicima svi izgledaju jednako, imati drukčiji motocikl za vlasnike je prestiž. Željko Jurić-Pajo iz Mihaljevaca veliki je zaljubljenik u motocikle i vozi ih od 1984. godine. Posjeduje jako rijedak motocikl "Yamaha fzr 750 rr" koji je napravljen u 1300 primjeraka u svijetu, a on ga ima jedini u Hrvatskoj.






- Ovaj motocikl je 1990. godište i tada je koštao 36 tisuća maraka. To je isključivo trkaći motocikl na kojem su se vozile i kružne utrke. Poseban je jer ga rijetko tko ima u originalu i bilo je raznih prerada. Ima 130 konjskih snaga tvornički, a dizao se na 160 konja s lakoćom – priča nam Željko.




Kaže kako u Hrvatskoj taj motocikl i nema neke velike vrijednosti zbog loše materijalne situacije, ali u inozemstvu koštaju od 12 do 20 tisuća eura. Uz jedini sastavljeni primjerak u Hrvatskoj na kojem piše da je 1108. primjerak , ima još jedan rastavljeni na kojem piše da je 166. primjerak.



- Nisam razmišljao o prodaji, ali kod nas ni nema kupca za ovakav dio povijesti. Svi mladi žele nešto novo. Ima zaljubljenika u ovakve rijetke motocikle, ali najčešće nemaju novaca za njih. Taj motocikl ne želim prodavati jer njegova cijena može samo rasti. Oni često stoje po Yamahinim salonima baš zato što su toliko rijetki – rekao nam je Željko.

Kupio ga je prije šest godina. Trenutno je odjavljen i ne vozi ga, ali kad ga je kupio vozio ga je nekoliko puta godišnje na stazu Grobnik. Koliko je rijedak govori i činjenica da je prije dvije godine bio prilogu u magazinu Moto puls na dvije stranice. Motocikl nije rađen za cestovnu vožnju nego isključivo za utrke. Na motocikl je i zalijepio jako zanimljivu naljepnicu.



- Radi se o naljepnici Majskih susreta u Osijeku koji su bili prvi moto susreti u bivšoj Jugoslaviji, organizirani još krajem 70-tih godina. Kad smo bili klinci, bili smo zaljubljenici u motociklizam i pravo priznanje kao motociklist dobili ste kad ste sudjelovali na tim susretima. Prije dvije godine su se održavali novi, obnovljeni Majski susreti i jedan stariji čovjek je dijelio ove original naljepnice – prisjeća se Željko.

Osim ove rijetke Yamahe, Željko je posjedovao i vrstu motocikla Suzuki koji je proizveden u samo 300 primjeraka. Ovaj dio motociklističke povijesti kako kaže ne planira prodavati jer posjeduje i veliku sentimentalnu vrijednost.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI